Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα στοιχεία για τη μεταποίηση και η επικείμενη αύξηση επιτοκίων της Fed βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς σε "εδάφη" της συρρίκνωσης κινείται, στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, ο μεταποιητικός τομέας της ευρωζώνης. Στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020 έπεσε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της ευρωζώνης (PMI), όντας στις 46,4 μονάδες τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει η τελική έκθεση της S&P Global. Αξίζει να σημειωθεί πως για τέταρτο συνεχόμενο μήνα διολίσθησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Από τις χώρες της ευρωζώνης, μόνο η Ιρλανδία κατέγραψε ανάπτυξη τον Οκτώβριο, ενώ η Ισπανία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με τη Γερμανία να βρίσκεται κοντά.

«Οι εξελίξεις στις ενεργειακές αγορές θα παραμείνουν ο βασικός άξονας για τα εργοστάσια της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα», όπως ανέφερε ο Senior Economist της S&P Global Joe Hayes, υπογραμμίζοντας ότι το ενεργειακός δελτίο ενόψει της χειμερινής περιόδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της μεταποιητικής παραγωγής.

Η προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην επικείμενη απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) για τα επιτόκια, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει αύξηση 75 μβ.

Η αγορά αναμένει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη, κάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1989.

Μικρή αύξηση παρουσίασε η ανεργία στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, με τις συνέπειες της οικονομικής και ενεργειακής αβεβαιότητας και του υψηλού πληθωρισμούάρχισαν να έχουν ορατή επίπτωση. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας ο αριθμός των ανεργων αυξήθηκε κατά 8.000 άτομα σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους στα 2,518 εκατ., χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 5,5%.

Διευρύνθηκε το πλεόνασμα τελικά στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, το πλεόνασμα επεκτάθηκε στα 3,7 δισ. ευρώ σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους τον Σεπτέμβριο, από 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, όπως αναφέρει η Destatis. Οικονομολόγοι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal περίμενα έλλειμμα 0,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, στα 134,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν απώλειες 2,3%, στα 130,8 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διολίσθησαν 1,7% σε μηνιαία βάση, ενώ μειώθηκαν οι εισαγωγές από τις χώρες αυτές, κατά 1,2%.

Οι αρχές της Κίνας έθεσαν σήμερα σε lockdown τη ζώνη γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone παγκοσμίως, μετά τον εντοπισμό εστίας της covid-19. Η οικονομική ζώνη γύρω από το αεροδρόμιο Ζενγκζού, στην κεντρική Κίνα, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο το οποίο διαχειρίζεται η ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn, θα παραμείνει σε lockdown για επτά ημέρες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Στο εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται 600 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πεκίνου και όπου εργάζονται περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, εντοπίζονται από τα μέσα Οκτωβρίου κρούσματα της covid-19.

Η Novo Nordisk ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις ετήσιες οικονομικές της επιδόσεις.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 413.44 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.28%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,621.55 μονάδες, με κέρδη 0.81%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,150.05 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.5%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,255.41 μονάδες, με άνοδο 0.62%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,276.88 μονάδες, ενισχύθηκε 0.81%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 22,801 μονάδες. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,970.84 μονάδες, χάνοντας 0.35%.

Διαβαστε επισης