Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ το αμερικάνικο αργό διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού ανήλθε σήμερα στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων επτά και πλέον ετών, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, διαταραχών στην προσφορά και αύξησης της ζήτησης παρά την παραλλαγή Όμικρον. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 85,66 δολάρια στην ασιατική αγορά, στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβριο του 2014. Λίγο νωρίτερα, το πετρέλαιο μπρεντ ξεπέρασε το ρεκόρ του Οκτωβρίου του 2014 και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 88 δολάρια το βαρέλι, εν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή διαταραχή στην τροφοδοσία μετά την επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή τη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών στην παραγωγή «στη Λιβύη, τη Νιγηρία, την Αγκόλα, τον Ισημερινό και πιο πρόσφατα στον Καναδά λόγω του ακραίου ψύχους», σύμφωνα με τον Χουσεΐν Σαγιέντ, αναλυτή στην Exinity. «Οι αγορές παραμένουν επικεντρωμένες στην ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που φαίνεται να έχει αρκετά σημαντικό αντίκτυπο στις διακυμάνσεις των τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία», σημείωσε ο Γουαλίντ Κουντμάνι, αναλυτής στην XTB.
Επίσης, διατηρεί την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη ο Οργανισμός Χωρών Εξαγωγών Πετρελαίου (ΟΠΕΚ), στο 4,2%. Στη Μηνιαία Έκθεσή του ΟΠΕΚ για την Αγορά Πετρελαίου τονίζεται πως ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει επεκταθεί κατά 5,6% το 2021. Σημειώνεται πως η εξάπλωση των νέων παραλλαγών Covid-19, καθώς και οι πληθωριστικές πιέσεις, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και το δημόσιο χρέος, είναι οι βασικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις οικονομικές τάσεις.
Η πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2022 ανέρχεται σε 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) - παραμένει αμετάβλητη από την προηγούμενη Εκθεση για την Αγορά πετρελαίου. Η συνολική κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 100,8 εκατ. bpd φέτος.
Μειώθηκε στο 4,1% η ανεργία στη Βρετανία το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η ένδειξη σηματοδοτεί πτώση 0,4 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν. Το ποσοστό απασχόλησης υπολογίστηκε στο 75,5%, σημειώνοντας άνοδο 0,2 μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Oι επενδυτές παγκοσμίως βρίσκονται εν αναμονή της κατεύθυνσης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της έναρξης της σεζόν εταιρικών κερδών. H κεντρική τράπεζα συνεδριάζει στις 25-26 Ιανουαρίου. Παράλληλα, σε υψηλό δύο ετών ανέβηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ειδικότερα, αυξήθηκε, προ ολίγου, κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,8305%, ενώ η απόδοση του 30ετούς ενισχύθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,149%. Σε υψηλό διετίας βρέθηκε και η απόδοση του διετούς ομολόγου που άγγιξε το 1,0364%. Πιθανολογείται πως οι εν λόγω αντιδράσεις καταδεικνύουν πως οι επενδυτές ετοιμάζονται για πιο επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής από τη Fed.
Στο πιο υψηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2021 ανήλθε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης προσδοκιών του Ινστιτούτου ZEW εκτινάχθηκε στις 51,7 μονάδες τον Ιανουάριο από 29,9 έναν μήνα πριν. Η μέτρηση που αφορά τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, στις -10,2 μονάδες, αντανακλώντας τους πιο αυστηρούς περιορισμούς για τη συγκράτηση της πανδημίας.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 480.61 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 0.8%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,257.65 μονάδες, με πτώση 1.03%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,566.2 μονάδες, πέφτοντας 0.59%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,773.09 μονάδες, με βουτιά 1.01%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,133.83 μονάδες, διολίσθησε 0.94%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,470 μονάδες, με απώλειες 0.79%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,780.74 μονάδες, χάνοντας 0.66%.