Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τα μακροοικονομικά και το Brexit να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς ο Βρετανός υπουργός Στέγασης δήλωσε σήμερα ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αρχίσει να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί μια καναδικού τύπου συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, τότε η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη να αποχωρήσει από το μπλοκ χωρίς συμφωνία. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν δήλωσε ότι οι εμπορικές συνομιλίες της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστούν «άκυρες», εάν δεν εφαρμοστεί κατά γράμμα η συμφωνία αποχώρησης του Brexit την οποία το Λονδίνο προσυπέγραψε. Η ΕΕ προειδοποίησε χθες τη Βρετανία ότι δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία εάν είναι ακριβές το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το Λονδίνο ίσως απλά να παρακάμψει τη συνθήκη διαζυγίου που υπεγράφη τον Ιανουάριο. Η συμφωνία περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πτώση 2,9% καταγράφηκε στον αριθμό των εργαζομένων στην ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Ηταν η πιο απότομη αρνητική κίνηση από το 1995, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, η απασχόληση είχε μειωθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η απασχόληση υποχώρησε κατά 3,1% στην ευρωζώνη και κατά 2,9% στην ΕΕ, μετά την άνοδο κατά 0,4% και στις δύο περιοχές το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Οι γερμανικές εξαγωγές παρέμειναν τον Ιούλιο πολύ κάτω από το προ της κρίσης επίπεδά τους, παρά την αύξησή τους κατά 4,7% τον μήνα αυτό, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία ενισχύουν τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη από τον κορονοϊό θα είναι αργή. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά μόλις 1,1%, με το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, βοηθούμενη από την επάνοδο της δραστηριότητας στα προ κρίσης επίπεδα στη Γερμανία και σε ορισμένους από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της. Ωστόσο, η αδύναμη ζήτηση από μεγάλες οικονομίες, όπως των ΗΠΑ που δυσκολεύονται ακόμη με την πανδημία, εμποδίζει μία ισχυρότερη ανάκαμψη. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές στις ΗΠΑ ήταν 17% χαμηλότερες τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές στην Κίνα, ωστόσο, η οποία ανακάμπτει πιο έντονα σε σχέση με τις ΗΠΑ, ήταν μόλις 0,1% χαμηλότερες.

Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας (INSEE) επιβεβαίωσε σήμερα την πρόβλεψη για μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας κατά 9% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία αναμένεται να φθάσει στο 95% του προ της πανδημίας επιπέδου κατά το τρίτο τρίμηνο και στο 96% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την INSEE. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η οικονομική δραστηριότητα ανήλθε στο 81% του προ κορονοϊού επίπεδο. Η INSEE ανέφερε επίσης ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,9% στο δεύτερο τρίμηνο μετά την πτώση της κατά 2% στο πρώτο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι της Morgan Stanley ανέφεραν, σήμερα, πως η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανόν να επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα από τις αρχές του επόμενου τριμήνου, περίπου τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η διαταραχή της σχολικής εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας της COVID-19 θα προκαλέσει μία απώλεια δεξιοτήτων που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 1,5% έως το τέλος του αιώνα. Για τις ΗΠΑ, αυτό θα σημαίνει μία οικονομική απώλεια 15,3 τρισ. ευρώ, ανέφερε ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε σήμερα, με το κόστος να αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν η διαταραχή στην εκπαίδευση επεκταθεί και στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος.«Η απώλεια μάθησης θα οδηγήσει σε απώλεια δεξιοτήτων και οι δεξιότητες που έχει ο κόσμος σχετίζονται με την παραγωγικότητά του», σημειώνει η έκθεση, εξηγώντας την πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ. Οι χώρες σε όλο τον κόσμο έκλεισαν τα σχολεία για να περιορίσουν την εξάπλωση της COVID-19, στις περισσότερες από αυτές για περίπου 10 εβδομάδες ή το ένα τρίτο του εκπαιδευτικού έτους.Μία επίπτωση ήταν η διεύρυνση του χάσματος στις εκπαιδευτικές ευκαιρίες μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών. Τα παιδιά με πρόσβαση στο διαδίκτυο και οικογένειες που τα στήριζαν τα πήγαν καλύτερα. «Φοιτητές από προνομιούχα στρώματα… μπορούσαν να βρουν τον δρόμο τους μετά το κλείσιμο των σχολείων σε εναλλακτικές ευκαιρίες μάθησης. Αυτοί που ήταν από μειονεκτικό περιβάλλον συχνά παρέμειναν αποκλεισμένοι όταν έκλεισαν τα σχολεία τους», σημειώνει η έκθεση.

Χθες, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έριξε πάλι στο τραπέζι την ιδέα της αποσύνδεσης της αμερικανικής από την κινεζική οικονομία (decoupling), υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν χρήματα αν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν συνεργάζονται πλέον.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 363.77 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.14%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,268.35 μονάδες, με πτώση 1.38%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 5,926.8 μονάδες, πέφτοντας 0.18%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,968 μονάδες, με βουτιά 1.01%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,973.52 μονάδες, διολίσθησε 1.59%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,386.5 μονάδες, με απώλειες 1.78%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,956 μονάδες, χάνοντας 1.76%.