Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, αφού τα νέα κρούσματα της πανδημίας προβληματίζουν σε συνδυασμό με την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς μεγάλη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης σημειώθηκε τον Μάρτιο, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή (εποχιακά προσαρμοσμένη) μειώθηκε 11,3% στην Ευρωζώνη και 10,4% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιταλία (-28,4%), τη Σλοβακία (-20,3%) και τη Γαλλία (-16,4%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+15,5%), την Ελλάδα και τη Φινλανδία (+1,9% και οι δύο) και τη Λιθουανία (+0,7%). Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 12,9% στην Ευρωζώνη και κατά 11,8% στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,8% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ποσοστό ρεκόρ, καθώς η επιδημία του κορονοϊού έφτασε στην κορύφωσή της και η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανάσχεση της εξάπλωσή της. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 2% σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, όταν η πτώση έφτασε το 2,1%. Εξάλλου η ONS εκτίμησε την πτώση του ΑΕΠ μόνο για τον Μάρτιο στο 5,8%, τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα ενός μήνα που έχει καταγραφεί από το 1997 οπότε διατηρούνται αρχεία.

Η κυβέρνηση Τζόνσον προγραμματίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων μέσω βιντεοδιάσκεψης σε σύντομο χρονικό διάστημα με την Ιαπωνία, για την επίτευξη μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, για την οποία ελπίζει ότι θα εξοικονομήσει εκατομμύρια στερλίνες σε δασμούς ετησίως για τους Βρετανούς εξαγωγείς.

Οι ισπανικές αρχές σχεδιάζουν να κρατήσουν τα σύνορα της χώρας κλειστά για τους περισσότερους ταξιδιώτες από το εξωτερικό μέχρι τον Ιούλιο, όπως δήλωσαν σήμερα στο Reuters πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού.

Στον αντίποδα, σε άρση των συνοριακών ελέγχων στο μεγαλύτερο μήκος των γερμανικών συνόρων από τις 15 Ιουνίου - εφόσον η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται ομαλά - στοχεύει η κυβέρνηση της χώρας.

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εμπορικής ένωσης Confcommercio, κινδυνεύουν να χαθούν 420.000 θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που έχει ηγετική θέση στη Γερουσία, πρότεινε χθες, την ψήφιση νομοθεσίας που θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει εκτεταμένες κυρώσεις στην Κίνα, στην περίπτωση που το Πεκίνο αποτύχει να κάνει έναν πλήρη απολογισμό των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 334.06 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1.91%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2,811.45 μονάδες, με πτώση 2.52%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 5,901.85 μονάδες, πέφτοντας 1.55%.    

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 10,535.7 μονάδες, με βουτιά 2.62%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 4,344.95 μονάδες, διολίσθησε 2.85%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε στις 17,189.5 μονάδες, με απώλειες 2.11%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,634 μονάδες, χάνοντας 1.9%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις