Πολιτική

Απώλειες στη Wall, παρά το ράλι στο πετρέλαιο


Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι βασικοί δείκτες της Wall Street σήμερα ύστερα από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Οι επενδυτές ταλανίζονται ανάμεσα σε μακροοικονομικά, εταιρικά και άλλα νέα και σε συνδυασμό με το trading της ημέρας έφεραν την αγορά σε αρνητικό έδαφος. Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις πολιτικές της Fed. Η αύξηση των επιτοκίων κατά 4 φορές εντός του έτους αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός, για πολλούς αναλυτές και κορυφαίους αξιωματούχους γεγονός που δίνει πρόσκαιρη "ανάσα" στους δείκτες της Wall Street. Ιδιαίτερα ικανοποιητικά ήταν ωστόσο τα σημερινά κέρδη αναφορικά με την τιμή του πετρελαίου. Βασικό στοιχείο το γεγονός ότι υποχώρησε η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ από τα επίπεδα ρεκόρ του Ιανουαρίου αποτέλεσμα της διακοπής των εξαγωγών από το βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Όπως γίνεται γνωστό, η Σαουδική Αραβία πράγματι πάγωσε την ημερήσια παραγωγή όπως είχε συμφωνηθεί με Ρωσία, Βενεζουέλα και Κατάρ. Η παραγωγή μειώθηκε και στην Νιγηρία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τελικά, το αργό πετρέλαιο έκλεισε 3% υψηλότερα στα 33,7 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη με τα στοιχεία που έδειξαν πτώση της παραγωγής τον Φεβρουάριο.

Στον αντίποδα, ικανοποιητικά ήταν τα νέα για την πορεία του χρυσού, καθώς ο μήνας κλείνει ως ο καλύτερος τα τελευταία 4 χρόνια σε επίπεδο κερδών. Στη σημερινή συνεδρίαση το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απριλίου, κέρδισε 1,2% ή 14 δολάρια τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 1.234,40 δολάρια ανά ουγγιά. Σημαντικά κέρδη για το Φεβρουάριο κατέγραψε και το ασήμι φτάνοντας το 4,6% ενώ και σήμερα κέρδισε 20,4 cents ή 1,4% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 14.918 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός σήμερα κέρδισε κάτι λιγότερο από μισό cent με μηνιαία κέρδη 2,9%, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 2,133 δολάρια ανά λίβρα.

Στα άλλα μέταλλα, η πλατίνα Απριλίου κέρδισε 2,1% στα 934,30 δολάρια ανά ουγγιά και μηνιαία κέρδη 6,9%. Το παλλάδιο Ιουνίου κατέγραψε σήμερα κέρδη 2,7% στα 495,55 δολάρια ανά ουγγιά.

Το γενικότερο κλίμα όμως που επικρατεί χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα για την πορεία της αμερικάνικης και παγκόσμιας οικονομίας. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού παρότρυνε από την Σύνοδο των G20 τις χώρες να αποφύγουν την ανταγωνιστική υποτίμηση νομισμάτων και δήλωσε ότι είναι ολοένα και πιο σημαντικό να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για να αντιμετωπιστεί η μειωμένη παγκόσμια ζήτηση. 

«Είναι ολοένα και πιο σημαντικό να χρησιμοποιηθούν όλοι οι μοχλοί πολιτικής που είναι διαθέσιμοι, και αυτό σημαίνει να χρησιμοποιηθούν οι δημοσιονομικοί μοχλοί καθώς και η νομισματική πολιτική και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Λιού, προσθέτοντας ότι υπάρχει «η ανάγκη να αποφευχθεί η ανταγωνιστική υποτίμηση».

Ο Λιού δήλωσε πως πιστεύει ότι η Κίνα έχει τα απαραίτητα εργαλεία πολιτικής για να πετύχει την οικονομική της μετάβαση αλλά χρειάζεται να τηρήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και να κάνει γνωστές με ξεκάθαρο τρόπο τις πολιτικές της, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τη συναλλαγματική ισοτιμία. Από την πλευρά τους ο κινέζος πρωθυπουργός και ο διοικητής της τράπεζας της χώρας επιχειρούν να καθησυχάσουν αγορές και επενδυτές για την κατάσταση της οικονομίας. Για την ώρα όμως η εν λόγω προσπάθεια δεν είναι επιτυχημένη.

Σε εταιρικό επίπεδο τώρα στις ΗΠΑ, η Citigroup προχώρησε στην πώληση του 20% που κατέχει στην μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Κίνας. Η Citigroup πουλάει το ποσοστό της διότι δεν ταιριάζει πλέον με τα στρατηγικά σχέδιά της για την Κϊνα, όπου διαχειρίζεται το δικό της δίκτυο

Παράλληλα πιέσεις δέχτηκε η Icahn Enterprises καθώς σημείωσε καθαρές ζημιές άνω του 1 δισ δολ. ενώ την περσινή περίοδο είχαν διαμορφωθεί χαμηλότερα από 500 εκατ δολ.