Αγορές

Απώλειες πάνω από 1% στις αγορές της Ευρώπης


Με απώλειες έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές,  με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις αποφάσεις για τα επιτόκια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν πτώση, καθώς η Fed αναμένεται να αυξήσει αύριο τα βασικά της επιτόκια κατά 0,25% μονάδες. Την Πέμπτη, οι αναλυτές αναμένοθυν αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%, για την ΕΚΤ, χωρίς όμως να αποκλείεται και 0,50%.

Στα μακροοικονομικά, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα, αλλά ο δομικός υποχώρησε απροσδόκητα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στην τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Reuters, o δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 7% σε ετήσια βάση τον Απρίλη στην ευρωζώνη, μετά την άνοδό του κατά 6,9% τον Μάρτιο. Ωστόσο, εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 7,3% από 7,5%, ενώ μία ακόμη πιο περιορισμένη μέτρηση, που εξαιρεί και το αλκοόλ και τον καπνό, επιβραδύνθηκε στο 5,6% από 5,7%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 5,7% σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

H δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης συρρικνώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα, αν και όχι τόσο πολύ όσο ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, ενώ το κόστος πρώτων υλών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 45,8 μονάδες τον Απρίλιο από τις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 45,5 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για 10ο συνεχή μήνα. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 48,5 από τις 50,4 μονάδες.

Στη Γερμανία, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη μεταποίηση, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικονομίας της χώρας, υποχώρησε κατά 0,2 μονάδες τον μήνα στο 44,5, την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση και τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάιο του 2020. Μια προκαταρκτική εκτίμηση είχε δείξει ότι η μέτρηση του Απριλίου θα ήταν 44,0. Ο δείκτης της έρευνας για την παραγωγή σηματοδότησε και πάλι ανάπτυξη τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας κατά 0,2 μονάδες από τον Μάρτιο στις 50,7, αλλά οι νέες παραγγελίες παρατηρήθηκαν σε πτωτική πορεία, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Πτωτικά κινήθηκε ο τζίρος στο γερμανικό λιανέμπόριο περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης περιόρισαν τις δαπάνες τους. Ημείωση κατά 2,4% στις λιανικές πωλήσεις, προσαρμοσμένη στις μεταβολές των τιμών, ήταν η πέμπτη διαδοχική πτώση σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, όπως μεταδίδει το Reuters. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,4% σε δημοσκόπηση του Reuters. Αλλά ακόμη και μη προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 1,3% από τον Φεβρουάριο.

Απότομη πτώση σημείωσαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τον Μάρτιο, όντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Συγκεκριμένα, οι ανοικτές θέσεις εργασίας έπεσαν στα 9,6 εκατ. από 9,93 εκατ. τον Φεβρουάριο, στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2021. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιώθηκαν.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 461.01 μονάδες, μειωμένος σχεδόν 1.26%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,293.15 μονάδες, με πτώση 1.52%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,769.8 μονάδες, πέφτοντας 1.28%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,718.65 μονάδες, με βουτιά 1.28%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,383.2 μονάδες, διολίσθησε 1.45%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 26,618 μονάδες, με απώλειες 1.70%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,082.13 μονάδες, χάνοντας 1.72%.

Διαβαστε επισης