Ελλάδα

Απογραφή 2021: Πως θα γίνει η διαδικασία - Τι συμβαίνει με τους "αρνητές"


Εν εξελίξει βρίσκεται η Απογραφή ΠληθυσμούΚατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την ΕΛΣΤΑΤ σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με ημερομηνία αναφοράς την 22α Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ώρα έχουν εμφανιστεί στα social media και αρνητές της εν λόγω διαδικασίας με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα.

Μέσω της απογραφής, γίνεται η καταμέτρηση του πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε περιφερειακή ενότητα, δήμο ή κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Οι γενικές απογραφές διενεργούνται λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτόγνωρες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας και βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της απογραφής δεν συλλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η απογραφή διενεργείται ως εξής:

  • Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
  • Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Τι θα γίνει με αυτούς που δεν αυτοαπογραφούν

Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Τα άτομα που διαμένουν σε συλλογικά καταλύματα, όπως καταυλισμούς, στρατόπεδα, μοναστήρια, δομές φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων, Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών/προσφύγων, οίκους ευγηρίας, οικοτροφεία, άσυλα, κλινικές χρόνιών νοσημάτων, δομές φιλοξενίας αστέγων κ.λπ. απογράφονται από ειδικούς απογραφείς με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ.

Τέλος, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου.

Οι αρνητές της απογραφής

Την ίδια ώρα, τη σκυτάλη, από τους αρνητές του κορονοϊού, παίρνουν όσοι αρνούνται την απογραφή πληθυσμού, επικαλούμενοι διαρροή προσωπικών στοιχείων και συσχετίζοντας την όλη διαδικασία με τους εμβολιασμούς.

Ειδικότερα, οι αρνητές κάνουν λόγο "τσεκάρισμα" ανεμβολίαστων ώστε μετέπειτα "να αποστέλνονται κοινωνικοί λειτουργεί πιθανά δικηγόροι, αστυνομία". 

Μάλιστα απογραφείς τονίζουν πως τους διώχνουν με άσχημο τρόπο από σπίτια, δίχως καν να τους ανοίξουν την πόρτα, όταν αναφέρουν την ιδιότητα τους και το λόγο επίσκεψης τους.

Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ: Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμο αν και προβλέπεται

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, μιλώντας για την απογραφή του 2021, που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά και ηλεκτρονικά, τόνισε ότι η ψηφιακή πύλη gov.gr χρησιμοποιήθηκε καθαρά για πρακτικούς λόγους.

Διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων σε δημόσιο φορέα ή ιδιωτική επιχείρηση από την απογραφή, ενώ υπογράμμισε πως τα στοιχεία καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ, τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι στη δεύτερη φάση της απογραφής, μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει τη διαδικασία χωρίς να δώσει προσωπικά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για το φαινόμενο των αρνητών της απογραφής, ο κ. Θανόπουλος διευκρίνισε, τέλος, πως «δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμο, αν και προβλέπεται από τον νόμο».

«Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ανθρώπινοι», είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, οι φάκελοι της απογραφής θα έχουν φτάσει παντού μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ ενδεχόμενη μικρή συμμετοχή θα μπορούσε να αποκλείσει δήμους από ορισμένες επιδοτήσεις.

Στασινός: Η απογραφή βελτιώνει τη ζωή μας

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για την εν εξελίξει γενική απογραφή κτιρίων και πληθυσμού της ΕΛΣΤΑΤ, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η γενική απογραφή κτιρίων και πληθυσμού που διενεργεί η ΕΛΣΤΑΤ κάθε δεκαετία είναι πολύ σημαντική.

Συμβάλει να καθοριστούν εκατοντάδες δείκτες και να ληφθούν αποφάσεις σε κάθε επίπεδο, από την τοπική αυτοδιοίκηση και την Ελληνική Πολιτεία μέχρι την ΕΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Από τα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα μέχρι τα μικρά και καθημερινά θέματα.

Η απογραφή προωθεί έμπρακτα την επιστήμη, την τεχνολογία, την καινοτομία γιατί με βάση αυτές τις στατιστικές δουλεύουν όλοι οι επιστήμονες.

Βελτιώνει τη ζωή μας, γιατί μόνο με διαθέσιμα τα στοιχεία αυτά μπορούν να σχεδιαστούν με γνώση οι πόλεις μας και οι περιοχές μας, να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία τα ακίνητα μας, να αυξηθούν τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, να γίνουν παρεμβάσεις στο πράσινο των πόλεων και στο φυσικό περιβάλλον που θα καλυτερέψουν το μέλλον μας.

Συμβάλλει στο να αυξηθεί, εν τέλει, ο πλούτος της χώρας και των πολιτών, γιατί πάνω σε αυτά σχεδιάζονται νέα προϊόντα και υπηρεσίες, λαμβάνονται επενδυτικές αποφάσεις, ιδρύονται νέες επιχειρήσεις και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Ήδη το ΤΕΕ τροφοδοτεί την ΕΛΣΤΑΤ με τα στοιχεία που χρειάζεται για τις νέες οικοδομές της χώρας. Αλλά η Πολιτεία δεν έχει ακόμη καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά όλα όσα στοιχεία χρειάζεται για τις – πολλές - στατιστικές της αναλύσεις.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, με τα νέα πληροφοριακά συστήματα της Πολιτείας που ολοένα και βελτιώνονται, όπως η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που σύντομα γενικεύεται για όλα τα ακίνητα, σύντομα οι απογραφές κτιρίων θα γίνουν πιο συνεκτικές και θα διενεργούνται πιο εύκολα. Αλλά δεν είμαστε ακόμη ως χώρα σε αυτό το σημείο.

Και είναι απαραίτητο να μετρηθούμε τώρα και να μετρηθούμε σωστά, με βάση τις αρχές της επιστήμης.

Θυμίζω ότι δεν πάει πολύς καιρός από την εποχή που τα «greek statistics» είχαν γίνει αρνητικό ευφυολόγημα… Ας μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές….

Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει όλοι να συμμετέχουμε και στη φετινή απογραφή που γίνεται με νέο, εξ αποστάσεως τρόπο, λόγω της πανδημίας.

Καλώ κάθε πολίτη να κλείσει τα αυτιά τους στους λίγους αλλά θορυβώδεις αρνητές της επιστήμης και της προόδου, που βρήκαν με την απογραφή έναν ακόμη τομέα να εκδηλώσουν την αντικοινωνική τους συμπεριφορά.

Καλώ κάθε επιμελητήριο και κάθε επιστημονικό συλλογικό φορέα και την κοινωνία των πολιτών να προωθήσουν και αυτοί τη συμμετοχή στην απογραφή.

Καλώ κάθε μηχανικό και τον τεχνικό κόσμο ολόκληρο όχι μόνο να συμμετέχουμε αλλά να γίνουμε πρεσβευτές της απογραφής, αναλύοντας με απλό τρόπο και τεκμηρίωση στους συμπολίτες μας τα πλεονεκτήματα αυτής της στατιστικής.

Στο χέρι όλων μας είναι να κάνουμε την επιστήμη κοινό κτήμα όλων. Και εν τέλει να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη». κατέληξε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις