Πολιτική

Απογοητευτική αντίδραση από το ΧΑ, στο -0,32% ο ΓΔ


Η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν για άλλη μια φορά απογοητευτική καθώς ενώ αρχικά αντέδρασε ανοδικά και ο ΓΔ βρέθηκε πάνω από το +2%, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης φάνηκε πως τα πυρομαχικά εξαντλήθηκαν και τελικά βασικός δείκτης του ΧΑ  έκλεισε στις 449,3 μον. καταγράφοντας απώλειες 0,32%.

Αυτό που ουσιαστικά συνέβη είναι μια ενδοσυνεδριακή διόρθωση της ταχύτητας με την οποία έπεφτε το ΧΑ στις προηγούμενες.

Το αποθαρρυντικό είναι πως την ίδια στιγμή τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν σε θετικό έδαφος, για παράδειγμα ο CAC στις 4.076 μον. κερδίζει 1,7% και ο DAX στις 9.070 μον. κερδίζει 2,21%. Το συμπέρασμα είναι ότι το ΧΑ “χορεύει” στον αρνητικό ρυθμό των ξένων αγορών χωρίς να μπορεί να τα παρακολουθήσει στην άνοδο. Το ταμπλώ δείχνει -και οι πληροφορίες το επιβεβαιώνουν - ότι τα ξένα funds εγκαταλείπουν την ελληνική αγορά εξαιτίας του πολιτικού κινδύνου που υπάρχει στη χώρα και της αξιολόγησης που καθυστερεί. Σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ότι οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου ενέχουν σημαντικούς κινδύνους και άρα πρέπει η αξιολόγηση να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Το ΧΑ προσδιορίζονται πλέον απόλυτα από τις διαθέσεις των ξένων funds τα οποία κάνουν τις περισσότερες συναλλαγές στο ΧΑ ενώ τα εγχώρια δεν έχουν τη δύναμη αλλά ούτε και τη διάθεση να αγοράσουν πιστεύοντας ότι θα βρουν καλύτερες τιμές αργότερα. Με άλλα λόγια ρυθμίζετι πλήρως από το διεθνές περιβάλλον από το οποίο δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί με θετικό τρόπο.

Στην Ευρώπη, παρά τις θετικές αποδόσεις, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις τράπεζες. Ο Stoxx Europe 600 Banks Index έχει χάσει 27% φέτος, ξεπερνώντας την πτώση του 15% που εμφανίζει ο ευρύτερος Stoxx 600 και ο λόγος είναι οι επισφάλειες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με απώλειες 27 δισ. δολαρίων από δάνεια που παρείχαν στον ενεργειακό κλάδο, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America. 

Καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου και της Κίνας, οι κεντρικοί τραπεζίτες σκέπτονται παγκοσμίως να εντείνουν την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων κατάθεσης. Κι αυτό ύστερα από μια πολιτική επταετίας χαμηλών διατραπεζικών επιτοκίων. Η ΕΚΤ, η Ιαπωνία, η Δανία, η Σουηδία και η Ελβετία έχουν αρνητικά επιτόκια κατάθεσης. Υποτίθεται πως έτσι ωθούνται οι τράπεζες να δώσουν δάνεια αλλά πλήττονται τα κέρδη του. Άρα κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι καλό για την οικονομία ή μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στο μέλλον.

Εντωμεταξύ σήμερα η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν στην κατάθεσή της στο Κογκρέσο για την οικονομική πολιτική και την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων φάνηκε αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική ανόδου των διατραπεζικών επιτοκίων που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2015, ωστόσο θα βάλει νερό στο κρασί της σχετικά με το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό. Η πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι το διεθνές περιβάλλον υποστηρίζει τώρα λιγότερο την ανάπτυξη και αν αυτό συνεχιστεί θα βαρύνει στις αποφάσεις. Όπως είναι χαρακτηριστικά, η Fed δεν ακολουθεί μια αυτόματη πολιτική. Είπε πάντως ότι η αμερικανική οικονομία είναι στέρεη και όλοι οι δείκτες στην αγορά εργασίας είναι καλοί ενώ αυξάνονται οι επενδύσεις. Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι διεθνείς κίνδυνοι.

Στα στατιστικά του ταμπλώ, τώρα, οι ανοδικές μετοχές ήταν μόνο 45 ενώ οι καθοδικές είναι 60 ενώ 24 παραμένουν αμετάβλητες. Ο συνολικός τζίρος έφτασε τα 187 εκατ. ευρώ εκ των οποιων τα 8 εκατ. ευρώ είναι πακέτα. Αυτός ο τζίρος είναι υψηλός για το XA και καθώς συνδυάζεται με πτώση είναι ένα ιδιαίτερα αρνητικό σημάδι για το άμεσο μέλλον.

Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,19% στις 117,0 μον. διασπώντας το (θεωρητικό) επίπεδο στήριξης των 120 μον. και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM έχασε μόλις 0,35% στις 555,3 μον. Οι τράπεζες είχαν μικρά κέρδη, κατά 0,27%.

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις