Πολιτική

Αποδράσεις: Συναντήσεις βιωματικής επικοινωνίας με την παράδοση στην Σκύρο


Το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς στην Σκύρο (www.faltaits.gr), αξιοποιώντας τον πλούτο των μοναδικών σε αριθμό και ποικιλία συλλογών του από εργαλεία και σκεύη της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραδοσιακής οικονομίας, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει την καθιέρωση από εφέτος το καλοκαίρι, σειρά βιωματικών και ενημερωτικών συναντήσεων πάνω στον παραδοσιακό βίο, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τέχνες ολόκληρου του Ελληνικού χώρου.

Πρόκειται για κύκλους μύησης και πρακτικής εμπειρίας, καθώς όσοι θα συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα της άμεσης επαφής με τα χιλιάδες αντικείμενα του παραδοσιακού βίου των Ελλήνων, που συγκεντρώθηκαν από το Μάνο Φαλτάϊτς στη Σκύρο με γνώση και αγάπη, από κάθε γωνιά της Ελληνικής γης.

Ο ιδρυτής του Μουσείου, Μάνος Φαλτάϊτς, στην δεκαετία 1970-1980, είχε αναλάβει εκστρατεία διάσωσης των αντικειμένων αυτών με σκοπό τη σωτηρία τους από τον αφανισμό, σε μια εποχή όπου κάθε παραδοσιακό θεωρούνταν οπισθοδρομικό και κακόγουστο.

Το άλσος του Μουσείου- στην Βιγλατορία του Παλαιόπυργου- κατάφυτο με όλα σχεδόν τα είδη της Ελληνικής χλωρίδας, ελιές, συκιές, κληματαριές, βερικοκιές, κυδωνιές, λεμονιές, ροδιές, φασκομηλιές, αμπαρόριζες, δεντρολίβανα κ.α., είναι ο χώρος που θα φιλοξενήσει τις συναντήσεις αυτές, ενώ στα σκιερά κιόσκια που φυλάσσονται τα αντικείμενα θα γίνονται προβολές και αναπαραστάσεις των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Ακόμη, η μέχρι σήμερα, επί περισσότερο από μισόν αιώνα συνεχής και αδιάλειπτη δράση του Μουσείου σε όλους σχεδόν τους τομείς του πολιτισμού θα παρουσιάζεται με προβολές βίντεο και εκθέσεις φωτογραφίας, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτούν ολοκληρωμένη γνώση της πολύχρονης ιστορίας του.

Παράλληλα με τη μετάδοση της γνώσης αυτής θα προσφέρονται παραδοσιακές γεύσεις από τα προϊόντα του άλσους της Βιγλατορίας ή άλλα τοπικά προϊόντα-χωρίς να λείπουν πάντα τα ξερά σύκα, οι ελιές, το τοπικό κρασί, οι πίτες και το τσίπουρο.

Στο τελείωμα της κάθε συνάντησης, καθισμένοι, είτε σε μια από τις πετρόχτιστες αυλές, είτε στο υπαίθριο λίθινο θέατρο του Μουσείου, που κοιτάζει τη δύση, θα μπορούν όσοι θα συμμετέχουν ν’ απολαύσουν ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα, κοινωνώντας δείγματα από παραδοσιακές γεύσεις, καθώς ο ήλιος θα χάνεται πίσω από τα βουνά της Σκύρου.

Περιεχόμενο προγραμμάτων

• Γνωριμία των χρήσεων και της σημασίας των εργαλείων και σκευών των συλλογών της πρωτογενούς οικονομίας, που εκτίθενται στους ειδικούς χώρους του άλσους του Μουσείου (Κελί, Μύθος του Μανουί) καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο (θέατρο, Άλσος).

• Εκτός από την φυσική παρουσίαση των συλλογών της κατηγορίας αυτής θα υπάρχει προβολή οπτικοακουστικού υλικού σε σχέση με τις δραστηριότητες του καθημερινού βίου των Ελλήνων με την παραπάνω θεματολογία.

• Εικαστική ενασχόληση των συμμετεχόντων με θέματα εμπνευσμένα από τα εκθέματα και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος (φόρμες, διακοσμητικά σχέδια, υλικά κλπ)

• Παρουσίαση και περιγραφή του ρόλου και των δράσεων του Μουσείου στον αγώνα για τη διάσωση και ανάδειξη των τεκμήριων αυτών του πολιτισμού της καθημερινής ζωής, μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης φιλοσοφίας και οραματισμού των ιδρυτών του Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς.

• Προβολές οπτικοακουστικού υλικού σχετικά με τη παραπάνω δράση και το ρόλο του Μουσείου στην δημιουργία κλίματος ανάδειξης του εν λόγω πολιτισμού.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κέρασμα με προϊόντα του κήπου του Μουσείου.

Διάρκεια προγράμματος: 18:30 με 20:30 και ημέρες Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, περίοδο Ιουλίου –Αυγούστου 2016.

Κόστος συμμετοχής: Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στα 5€ ανά άτομο.

Υπεύθυνοι υλοποίησης του Προγράμματος: Νικολέττα Ευστρατίου, Μαδιανός Βελισσάριος.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα: 22220 91232 και 22220 91150 και ώρες λειτουργίας του Μουσείου: 10:00-14:00 το πρωί και 18:00-21:00 το απόγευμα

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις