Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ, που βρέθηκε στα πρόθυρα κατάρρευσης, μετά την καταιγίδα που προκάλεσαν η υπόθεση των Folli Follie, τα κινδυνολογικά σενάρια και οι κινήσεις επιθετικών κερδοσκοπικών funds. Με ένα θεαματικό ριμπάουντ στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης οι δείκτες υπερκάλυψαν τις απώλειες και πολλές μετοχές κατέγραψαν μεγάλα κέρδη.
Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που στηρίζουν την αγορά (και τις δικές τους αποτιμήσεις), κέρδισαν την ύστατη στιγμή τη μάχη με τους κερδοσκόπους του short selling - αλλά όχι ακόμη τον πόλεμο. Το στοίχημα στο ΧΑ παραμένει ανοιχτό και ο πόλεμος θα συνεχισθεί.
Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, δεν πρόκειται για μία από τις συνήθεις πρόσκαιρες "συρράξεις" μεταξύ επιθετικών hedge funds και "συντηρητικών" επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Βρίσκεται σε εξέλιξη μία συντονισμένη προσπάθεια άσκησης πιέσεων στην ελληνική αγορά και στις επιχειρήσεις που αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων και επιχειρηματικών ομίλων. Η προσπάθεια αυτή συναρτάται με σχεδιαζόμενες μελλοντικές τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και με εξαγορές.
Διαβάστε σχετικά
- Η επίθεση των funds - «βγήκαν μαχαίρια» στο χρηματιστήριο
- Τα funds σκοτώνουν τράπεζες-ΔΕΗ, καταιγίδα στο χρηματιστήριο
Το πόσο βάσιμες είναι αυτές οι εκτιμήσεις θα φανεί εν καιρώ. Προς το παρόν το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύεται εξαιρετικά ευάλωτο σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, στη φημολογία και στα καταστροφολογικά σενάρια που διακινούνται με προφανείς σκοπιμότητες.
Σήμερα καταλυτική επίδραση στην αγορά είχε η φημολογία ότι επίκεται επίθεση κατά του ομίλου Κόκκαλη, με εκθέσεις που θα αμφισβητούν τα οικονομικά στοιχεία της Intralot και της Intracom - όπως έγινε με τα Folli Follie.
Τόνο και κατεύθυνση στις συναλλαγές έδωσαν αρχικά οι κινήσεις επιθετικών funds, που βρήκαν πρόσφορο έδαφος υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Απέφυγε το καθοδικό σπιράλ
Το σκηνικό άλλαξε σταδιακά, όταν η QCM διαβεβαίωσε ότι δεν εμπλέκεται με καμία άλλη ελληνική εταιρεία, ενώ "δυνατά χέρια" άρχισαν να "σκουπίζουν" τη μετοχή των Follie, που έχανε έως και 14,4%.
Μέχρι εκείνη την ώρα οι απώλειες είχαν φέρει στα πρόθυρα "ασφυξίας" πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που προχωρούσαν σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις. Εντολές πώλησης ενεργοποιήθκαν αυτομάτως σε funds παθητικής διαχείρισης που ακολουθούν τους δείκτες. "Στον αυτόματο" μπήκε και η μετοχή των Follie, που είχε χάσει πάνω από 50% της αξίας της και γι αυτό το λόγο τα χαρτοφυλάκια παθητικής διαχείρισης ήταν υποχρεωμένα να ρευστοποιήσουν το ήμισυ της θέσης τους.
Τελικά απετράπη αυτό που φοβούνταν περισσότερο οι αναλυτές: Η δημιουργία αυτοτροφοδοτούμενης καθοδικής δυναμικής.
Αντίθετα μάλιστα, η ισχυρή ανοδική αντίδραση δίνει ανάσες στα χαρτοφυλάκια και μπορεί να αναθερμάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Μετοχές και δείκτες
Το αποτέλεσμα της αλλαγής κλίματος και των αγοραστικών παρεμβάσεων από "δυνατά χέρια", αποτυπώνεται στην τελική εικόνα της συνεδρίασης:
Ο Γενικός Δείκτης, που "βούτηξε" αρχικά -2,95% στις 786,81 μονάδες διασπώντας δύο διαδοχικές στηρίξεις, τερμάτισε +0,89% στις 817,92 μονάδες.
Αναθερμαίνονται λοιπόν οι προσδοκίες για επάνοδο σε ανοδική τροχιά. Πρώτο βήμα μπορεί να είναι η ανάκτηση της στήριξης στις 820 μονάδες στην αυριανή συνεδρίαση. Σε αισιόδοξες προβλέψεις συνηγορούν και οι τεχνικές ενδείξεις.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε στις 2.134,93 μονάδες με κέρδη 1,43%.
Στο κόκκινο με -1,39% ο Mid 40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κυρίως λόγω των απωλειών της Intralot, που έκλεισε -10% (ενώ ενδοσυνεδριακά είχε κλειδώσει στο -30%).
Η μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στο τραπεζικό ταμπλό, όπου ο κλαδικός δείκτης γύρισε από -2,95% σε +3,64%. Πρωταγωνίστησε η Alpha με +6,5%. Eurobank +4,2%, Attica +3,3%, Εθνική +1% (από -4,7%). Στο κόκκινο η Πειραιώς (-1,2%) και η Τρ. Ελλάδος (-1%).
Στο υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε η μετοχή των Follie, που γίρισε από -14,4% σε 13,7%. Αυτή η ενδοσυνεδριακή διακύμανση έδωσε τη δυνατότητα σε τολμηρούς traders να αποκομίσουν ημερήσια κέρδη μέχρι και 30%!
Υψηλή ενδοσυνεδριακή απόδοση πρόσφεραν και οι δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Από -30% η Intracom έκλεισε -4%, ενώ η Intralot τερμάτισε -10%
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με σημαντικά κέρδη εκλεισαν: Aegean και Σαράντης +3,4%, ΟΛΠ +2,4%, Motor Oil και Coca-Cola +1,5%, Μυτιληναίος και Jumbo +1,3%.