Πολιτική

Aπό το Άλφα μέχρι το Ωμέγα για τον κόσμο του Χρηματιστηρίου


 ΑΠΟΨΗ: Οι ελληνικές τράπεζες  ανακεφαλαιοποιήθηκαν πέρυσι με 13,7 δις ευρώ φρέσκα κεφάλαια και έχουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη. Οι προβλέψεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε επίπεδα ιστορικών υψηλών, οι ισολογισμοί έδειξαν αντοχές στο α’ τρίμηνο της χρονιάς και οι θετικές αποκλίσεις από τις εκτιμήσεις στο βασικό σενάριο των τεστ αντοχής του περυσινού Φθινοπώρου ενδεχομένως να χρήζουν θετικότερης αναθεώρησης ως προς την δυνατότητα και την ταχύτητα επιστροφής στην κερδοφορία. Είναι ο κλάδος πάνω στον οποίο στηρίζεται πάντα η άνοδος της Αγοράς ο οποίος αναμένεται φέτος να κάνει θετική στροφή στην τελική γραμμή μετά από έξι συνεχή έτη ζημιών.

ΒΑΣΙΚΑ – ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται τα αεροδρόμια, το Ελληνικό και τα δύο βασικά λιμάνια θα αρχίσουν να συνεισφέρουν έσοδα στην οικονομία. Το άνοιγμα της οικονομίας σε κεφάλαια από το εξωτερικό ακόμα και σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων όπως οι υποδομές βελτιώνει το επενδυτικό προφίλ της χώρας και όσο να ‘ναι μπορεί να λειτουργήσει και ως κράχτης για νέους ενδιαφερόμενους.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Το κλείσιμο της επόμενης αξιολόγησης το Φθινόπωρο θα ανοίξει το δρόμο για την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (QE). Σε δεύτερο χρόνο θα ξεκινήσει την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: Η Ελληνική οικονομία δείχνει αντοχές παρά την αύξηση των φόρων. Τα έσοδα κινούνται κοντά στους στόχους, η υστέρηση του ΑΕΠ είναι διαχειρίσιμη, το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν επιστρέψει καταθέσεις ή αλλάξει κάτι στο καθεστώς των περιορισμών της κίνησης των κεφαλαίων που θα άλλαζε δραστικά το τοπίο σε νευραλγικούς κλάδους όπως το λιανικό εμπόριο.

ΕΛΛΑΣ: Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα μπορεί να μειώθηκε αλλά ποτέ δεν έσβησε. Τα επενδυτικά κεφάλαια έχουν επιστρέψει και επανεξετάζουν επιχειρηματικά πλάνα, επισφαλή δάνεια προς πώληση, τουριστικές και οικιστικές επενδύσεις. Όλη αυτή η ρευστότητα έχει υποκαταστήσει τον επίσημο τραπεζικό δανεισμό ενώ η αναδιάρθρωση σε επιλεγμένες εταιρίες που έχουν αντικείμενο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση και στην μείωση των επισφαλειών.

ΖΩΝΤΑΝΑ παραδείγματα: Οι εταιρίες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και δεν ανήκουν στον χρηματοοοικονομικό κλάδο έχουν διαφοροποιηθεί, δεν σχετίζονται πλέον απόλυτα με το κομμάτι του κινδύνου που αφορά την ελληνική αγορά. Απόδειξη η πρόσφατη χρηματοδότηση του Τιτάν με 3,5%, η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Jumbo, της Motor oil, του ΟΤΕ κ.α. που έχουν πιο διεθνοποιημένο μετοχολόγιο.

Η εν δυνάμει δυναμική: Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να δέχονται την επίδραση των υψηλών ασφάλιστρων κινδύνου που ενσωματώνει η συμμετοχή τους στην ελληνική αγορά. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο ναδίρ της λίστας επενδυτικής αξιολόγησης… Επομένως έχουν όλο το ανοδικό περιθώριο μπροστά τους, αν οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτευχθούν βελτιώνοντας έτσι παθητικά το δυνητικό περιθώριο των αποτιμήσεων.

ΘΕΩΡΙΑ: Όλα θα φτιάξουν, αφού πρώτα γίνουν πολύ χειρότερα…

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΦΟΒΟΣ: Τα Ευρωπαϊκά τεστ αντοχής επισκιάζουν κάθε άλλη εξέλιξη. Ο λογαριασμός αναμένεται δύσκολος, κυρίως για τις Ιταλικές τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να βρουν τρόπους να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αν δεν τα καταφέρουν θα αναγκαστούν να κουρέψουν τις καταθέσεις και κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε νέες μετακινήσεις κεφαλαίων και κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Η πώληση των κόκκινων δανείων δεν θα φέρει αποτελέσματα στο κοντινό μέλλον. Στην πραγματικότητα ούτε στις αρχές του 2017 δεν αναμένεται με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά οι τράπεζες να έχουν κάποιο ικανοποιητικό αποτέλεσμα από την διαδικασία εκχώρησης ή πώλησης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Οι σύνθετες γραφειοκρατικές και νομικές διαδικασίες καθιστούν το εγχείρημα χρονοβόρο στρέφοντας το ενδιαφέρον των τραπεζών αποκλειστικά σε νέες αναδιαρθρώσεις.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: Η κυβέρνηση μπορεί να κατάφερε να περάσει δύσκολα νομοσχέδια  (εργασιακό, φορολογικό) στο τρίτο μνημόνιο, ωστόσο ο λογαριασμός των επόμενων προαπαιτούμενων που περιλαμβάνει το εργασιακό πακέτο αποτελεί ένα κίνδυνο για την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Οι τρομοκρατικές ενέργειες διατηρούν ψηλά το βαθμό ανασφάλειας στην Ευρώπη και η συχνότητα τους δεν έχει αποφορτιστεί επηρεάζοντας κλάδους όπως οι μεταφορές και το εμπόριο.

ΝΕΦΟΣ: Το Brexit φαίνεται ότι θα είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο. Σε αυτή την διάρκεια οι αναταράξεις στην Βρετανική αγορά ακινήτων ή στις Βρετανικές τράπεζες αναμένεται να έχουν τις προβολές τους και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την κρισιμότερη περίοδο να εντοπίζεται στις αρχές του Φθινοπώρου.

ΞΗΡΑΣΙΑ: Παρά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οι καταθέσεις δεν έχουν αντιστρέψει την τάση φυγής από τις Ελληνικές τράπεζες. Η εμπιστοσύνη σε επίπεδο μικροκαταθέτη παραμένει εύθραυστη και μόνο 1,5 δις ευρώ είναι οι καθαρές εισροές καταθέσεων που έχουν επιστρέψει μετά τον περυσινό Ιούνιο στις Ελληνικές τράπεζες.

Ο ΦΟΒΟΣ: Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την FED έως το τέλος του έτους κάνει πιο απαιτητικές τις αποδόσεις στις αναδυόμενες αγορές. Η ελληνική αγορά μπορεί να είναι φθηνότερη αλλά σε μια συγκυρία φθηνών αναδυόμενων ή αναπτυσσόμενων αγορών χάνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα λόγω των άλλων ειδικών κινδύνων που ενσωματώνει.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Οι επισφάλειες εταιριών με μεγάλο ειδικό βάρος στον κύκλο εργασιών αυξάνουν τον συστημικό κίνδυνο σε όλο το εύρος της οικονομίας.

ΡΩΓΜΕΣ: Στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο η μείωση των τιμών ήρθε σαν αποτέλεσμα των ενδεχόμενων αυξήσεων κεφαλαίου, μια αντίστοιχη περίπτωση με την περυσινή κατάσταση στην Ελλάδα. Short σε Unicredito, Monte dei Paschi di Siena και Pop. Milano. Και εδώ η ψυχολογία έχει τον πρώτο λόγο καθώς μέχρι να ανακοινωθούν τα στρες αντοχής οι μετοχές θα παραμείνουν ευάλωτες.

ΣΤΟΧΟΣ -Eurobank: Και πάλι στις top επιλογές καθώς η τιμή της μετοχής βρέθηκε ξανά χαμηλότερα και από το 50% της αξίας της τιμής που έγινε η αύξηση κεφαλαίου. Είναι η τράπεζα με την μικρότερη συμμετοχή του ΤΧΣ (2,4%) γεγονός που της δίνει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. Υπεραξίες από πώληση θυγατρικών αποτελούν ένα κρυφό χαρτί σε πιθανές ζημιές από νέες πιστωτικές προβλέψεις. Εξάρτηση από το εγχώριο πολιτικό ρίσκο το οποίο όμως υπό συνθήκες ομαλοποίησης της κατάστασης μπορεί να αποτελεί ευκαιρία.

ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΛΗΞΗ- ΟΠΑΠ: Έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια για την εκκίνηση των  VLT’s τα οποία θα διπλασιάσουν τα μεγέθη. Τακτικά και σχετικά υψηλά μερίσματα που συνεχώς διατηρούν το ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων  παικτών, ενώ το Φθινόπωρο λήγει η τριετής διάρκεια της περιόδου που ορίζει το συμφωνητικό πώλησης των μετοχών δίνοντας περισσότερες επιλογές στην διοίκηση της εταιρίας για αύξηση της μόχλευσης του ισολογισμού.

ΥΨΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ- Aegean: Φέτος έχει τις τιμές του πετρελαίου με το μέρος της ενώ και η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια κινείται στο α’ εξάμηνο σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που εκφράστηκαν λόγω των μεταναστευτικών ροών. Αυξημένη ταμειακή ρευστότητα και πολύ θετικό track record στα συν της διοίκησης. Ο ανταγωνισμός πιέζει τις τιμές αλλά η αύξηση του στόλου στην φετινή χρήση (+10 αεροσκάφη) μεγαλώνει σημαντικά το αντικείμενο δραστηριοποίησης.

ΦΤΩΧΕΙΕΣ-Intralot: Παραμένει στις επιλογές προς πώληση, μέχρι να γυρίσει στα αποτελέσματα της σε καθαρά κέρδη έστω και για ένα τρίμηνο.

ΧΑΡΕΣ- Μυτιληναίος: Τώρα που η ορατότητα έχει βελτιωθεί μετά την επαναφορά των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας, έχει το επιχειρηματικό momentum για να επιστρέψει στα μεγέθη του 2014. Η ΜΕΤΚΑ σε αναζήτηση έργων τα οποία ωστόσο φαίνεται να έρχονται πλέον από την Αφρική.

ΨΑΛΙΔΑ- ΟΤΕ: Η χρηματιστηριακή εκδοχή  του «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» μετοχή παντός καιρού με τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη και τις μεγαλύτερες ελεύθερες ταμειακές ροές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μεγάλη απόκλιση με τις σχετικές αποτιμήσεις των ξένων εταιριών οι οποίες βρίσκονται 25% υψηλότερα.