Πολιτική

Από «κόσκινο» ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις Ελλήνων σε 84 χώρες


Στο στόχαστρο της εφορίας έχουν μπει τα ακίνητα που έχουν στο εξωτερικό Έλληνες φορολογούμενοι και τα έσοδα που προέρχονται από την ενοικίασή τους. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) σε συνεργασία με τις 84 χώρες που έχουν ενταχθεί στο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών θα εντοπίσουν και θα περάσουν από κόσκινο τα ακίνητα. Ήδη η ΓΓΔΕ έχει ξεκινήσει την άντληση πληροφοριών από χώρες της ΕΕ και μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τον έλεγχο για τα ακίνητα που διαθέτουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση που σε μια χώρα ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα είναι 10% πρέπει να πληρώσει και στην Ελλάδα φόρο ή τη διαφορά, καθώς ο πρώτος φορολογικός συντελεστής στην χώρα μας για τα εισοδήματα από ακίνητα είναι 15%.

Για παράδειγμα εάν κάποιος είχε εισοδήματα της τάξης των 10.000 ευρώ και πλήρωνε στη χώρα όπου βρίσκεται το φόρο ακινήτων 10%, δηλαδή 1.000 ευρώ, έπρεπε να καταβάλει στην Ελλάδα επιπλέον 5% φόρου ή 500 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Καθημερινή, η εφορία θα ελέγξει εάν τα ακίνητα αυτά αγοράστηκαν με χρήματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή και ανάλογα με τη χρονολογία απόκτησης του ακινήτου, καθώς υπάρχει το θέμα παραγραφής, οι ελεγκτικές υπηρεσίες εφόσον διαπιστώσουν ότι υπάρχουν αποκλίσεις και επί της ουσίας δεν δικαιολογείται η αγορά του ακινήτου θα καλούν τους φορολογούμενους για εξηγήσεις και θα λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Εκτός όμως από τα στοιχεία ακινήτων οι 84 χώρες θα ανταλλάσουν πληροφορίες που αφορούν μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία, καταθέσεις και ασφαλιστήρια συμβόλαια.