Στα απόλυτα χαμηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, επιτείνοντας την αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Συνέχιση της μεταβλητότητας αναμένουν χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές, εκτιμώντας ότι καθοριστικές παράμετροι θα είναι το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς και η στάση των funds.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα είναι σήμερα θετική και το κλίμα έχει βελτιωθεί, εν αναμονή αποφάσεων στο Eurogroup για χρηματοδοτική ενίσχυση των χωρών της Ευρωζώνης προς αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και αναθέρμανση των οικονομιών τους.
Κατά 1,25% ενισχύεται ο DAX, κέρδη1% στο Παρίσι, θετικά πρόσημα σε Μιλάνο-Μαδρίτη. Οι δείκτες της Wall Street σημειώνουν άνοδο περίπου 1,3% μετά από μιάμιση ώρα συναλλαγών. Συνεχίζεται το ράλι ανάκαμψης των τιμών πετρελαίων, με το αμερικανικό crude WTI να προσεγγίζει τα 25 δολάρια (+5%) και το brent να υπερβαίνει σήμερα τα 30 δολάρια (+3%).
Ερήμην των funds
Στο ΧΑ αισθητή έγινε η απουσία των περισσότερων ξένων χαρτοφυλακίων, καθώς η αγορά του Λονδίνου ήταν σήμερα κλειστή. Εν μέσω συναλλακτικής άπνοιας και με συνολικό τζίρο μόλις 30 εκατ. ευρώ οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε μικρό εύρος διακύμανσης, χωρίς σαφή τάση.
Ενδειξη επιφυλακτικότητας και απροθυμίας ανάληψης ρίσκου η αυξημένη προσφορά που εκδηλώθηκε στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες και διαμόρφωσε την τελική εικόνα.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας, στις πληροφορίες για μεγάλη πτώση των δημοσίων εσόδων και στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων.
Η συνεδρίαση- Μετοχές και δείκτες
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο σε όλους τους δείκτες, που κινήθηκαν ανοδικά το πρώτο ημίωρο. Στη συνέχεια διολίσθησαν χαμηλότερα, ανέκαμψαν πρόσκαιρα και πιέσθηκαν στο κλείσμο με “βιαστικές” ρευστοποιήσεις.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,05% στις 608,77 μονάδες και τερμάτισε σε χαμηλό ημέρας, στις 604,05 μονάδες με οριακά κέρδη 0,26%. Αναλυτές επισημαίνουν ως ενθαρρυντικό στοιχείο ότι παρέμεινε ισχυρή και αλώβητη η στήριξη στην περιοχή των 600 μονάδων, που αποτελούν και ψυχολογικό όριο.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε οριακά στο κόκκινο, με απώλειες 0,06% στις 1.453,23 μονάδες.
Κατά 0,39% υποχώρησε ο τραπεζικός δείκτης, που ξεκίνησε με άλμα +2,20% και εν συνεχεία πήρε την κατιούσα. Πειραιώς +1,7%, Ελλάδος +0,6%, Attica Bank +0,3%. Στο κόκκινο Eurobank -1%, Alpha -0,7%, Εθνική -0,2%.
Στο ταμπλό της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Βιοχάλκο +6%, Μυτιληναίος +5,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3,5%, ΑΔΜΗΕ +2,5%, ΔΕΗ και Aegean +2,3%, ΕΥΔΑΠ +1,2%, Σαράντης +1%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Τιτάν -4,3%, ΕΛΠΕ -2,2%, Motor Oil και ΟΤΕ -2%, Coca-Cola και Φουρλής -0,3%.
Στα mid caps ξεχώρισαν Πλαστικά Θράκης +6,9%, Κέκροψ +4,6%, Cenergy +4,1%, Intracom v+3,4%, Ιντρακάτ και Ολυμπιακή Τεχνική +3,2%, Autohellas +2,8%, MIG και Quest +2%