Πολιτική

Απίστευτο ρεκόρ στα 2ετή ομόλογα!


Καταλυτική επίδραση στην αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τους ξένους επενδυτές είχαν οι αποφάσεις του Eurogroup:Την Παρασκευή η απόδοση του διετούς ομολόγου «βούτηξε» στο 4,599%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009, όταν η χώρα άρχισε να κινείται προς την... έξοδο από τις αγορές. Σήμερα υποχωρεί περαιτέρω - αυτή την ώρα στο 5,58%, ενώ στο ξεκίνημα των συναλλαγών ανέβηκε πρόσκαιρα (4,82%) λόγω ρευστοποίησης κερδών. Η τάση παραμένει πτωτική.

Η απόδοση των τίτλων διετούς διάρκειας, δηλαδή των ομολόγων με την πιο κοντινή λήξη, αποτελεί το βαρόμετρο των εκτιμήσεων της αγοράς για τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους χρεοκοπίας της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις αυτών των τίτλων άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά στο τέλος του 2009, όταν αποκαλύφθηκαν στην πραγματική τους έκταση τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και αμφισβητήθηκε η δυνατότητα να εξυπηρετήσει το χρέος, καθώς η αγορά γνώριζε ότι μέσα στον Μάιο του 2010 θα «έσκαγαν» μεγάλες πληρωμές τοκοχρεολυσίων, ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε στάση πληρωμών.

Ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου 2010, όταν θεωρητικά η Ελλάδα δεν είχε ακόμη αποκλεισθεί από τις αγορές, η απόδοση των διετών ομολόγων είχε εκτιναχθεί στο 5,87%. Παρέμεινε πολύ υψηλή όλη την περίοδο που ακολούθησε την είσοδο της χώρας σε καθεστώς χρηματοδότησης μόνο από τους επίσημους πιστωτές, δηλαδή την περίοδο των μνημονίων, όπως συνήθως λέγεται.

Οι σοβαρότεροι φόβοι για χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως αντανακλώνται στην απόδοση των διετών ομολόγων, δεν εμφανίσθηκαν, όπως θα περίμενε κανείς, το καλοκαίρι του 2015, όταν συζητήθηκε και επίσημα η πρόταση Σόιμπλε για Grexit. Εμφανίσθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012, με τις διπλές εκλογές και τις ανησυχίες που είχαν εκφρασθεί για το αν η Γερμανία θα δεχόταν ένα συμβιβασμό με την κυβέρνηση Σαμαρά, ή θα προτιμούσε το Grexit.

Απόδοση 347%(!) το 2012

Τότε, η απόδοση των διετών ομολόγων είχε εκτοξευθεί πάνω από το 347%(!!) και άρχισε να υποχωρεί από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η τότε κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές για τη συνέχιση του προγράμματος.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, η μεγάλη πτώση της απόδοσης των διετών ομολόγων, που μέσα σε λίγες ημέρες έπεσε από το επίπεδο του 5% στο 4,6%, επιβεβαιώνει ότι η αγορά θεωρεί πλέον απίθανη την εμφάνιση δυσκολιών βραχυπρόθεσμα στην εξυπηρέτηση του χρέους, αξιολογώντας πλέον αυτό το ρίσκο ως χαμηλότερο και από την περίοδο που προηγήθηκε του αποκλεισμού της χώρας στις αγορές.

Κατά μία έννοια, η Ελλάδα θεωρείται πλέον μια σχετικά ασφαλής χώρα για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από την αγορά και πάντως ασφαλέστερη σε σχέση ακόμη και με τις αρχές του 2010, όταν δηλαδή ακόμη διατηρούσε πρόσβαση στην αγορά, έστω και με δυσκολίες. Έτσι, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι από την περασμένη εβδομάδα η χώρα έχει ήδη... μερικώς επιστρέψει στις αγορές!

Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι σε πιο μακρινές λήξεις οι αποδόσεις παραμένουν αρκετά υψηλές, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες για τη μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους από τους δανειστές. Παρά ταύτα, ακόμη και στα 10ετή ομόλογα, η απόδοση έπεσε την Παρασκευή στο 5,681% - το χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2014, όταν η Ελλάδα είχε ήδη επιστρέψει στην αγορά με δύο δοκιμαστικές εκδόσεις τίτλων, αλλά και χαμηλότερο από το επίπεδο του Δεκεμβρίου 2009.

Η δέσμευση του Eurogroup ότι θα εφαρμόσει στο βαθμό που είναι αναγκαίο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους όλα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, περιλαμβανομένης της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF έως και κατά 15 χρόνια, η αποδοχή της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των πληρωμών τόκων με την ανάπτυξη και η δέσμευση ότι θα εγκριθούν πρόσθετα, μακροπρόθεσμα μέτρα (reprofiling στο δάνειο του EFSF), αν αυτό απαιτηθεί, ουσιαστικά στρώνουν το δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων πριν το τέλος του 2017, όπως ακριβώς σχεδίαζε και ο οίκος Rothchild, σύμβουλος του Δημοσίου για το χρέος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Rothchild θα επιδιώξει να εφαρμόσει ο ΟΔΔΗΧ το αρχικό σχέδιο για δύο δοκιμαστικές εκδόσεις τίτλων (τριετών και πενταετών) πριν το τέλος του έτους, με τις οποίες επιδιώκεται να σταλεί ένα σαφές σήμα από την αγορά ότι η Ελλάδα είναι και πάλι... ευπρόσδεκτη.