Πολιτική

Απίστευτο παρασκήνιο στο Eurogroup!


 

Στο χείλος της πολιτικής καταστροφής βρέθηκε η κυβέρνηση στο Eurogroup, καθώς λίγο πριν οριστικοποιηθεί το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών η ελληνική αντιπροσωπεία κατάφερε να γίνει δεκτή η διαγραφή μιας φράσης που θα ξεσήκωνε θυελλώδεις αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των “Financial Times”, που αποτυπώνει τις οξύτατες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ευρωπαίων υπουργών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, στο κοινό ανακοινωθέν είχε ενταχθεί ρητή αναφορά στις προτάσεις του ΔΝΤ για μείωση συντάξεων και αφορολόγητου ορίου, με την προτροπή αυτές να εξετασθούν στις προσεχείς συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς των δανειστών.

Πρόκειται για μια αναφορά που στόχο είχε να μετριάσει τις αντιδράσεις του Ταμείου στη νέα άρνηση των Ευρωπαίων να προσφέρουν στην Ελλάδα ένα «πακέτο» μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα επέτρεπε να μειωθεί και ο πολύ υψηλός δημοσιονομικός στόχος (πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), με τον οποίο διαφωνεί το ΔΝΤ.

Αυτή η αναφορά θα ήταν πολιτικά καταστροφική για την κυβέρνηση, διότι θα «κλείδωνε» τις επικείμενες διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση της λήψης πολύ σκληρών μέτρων, που κατ’ επανάληψη η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το τελευταίο διάστημα, με τον πρωθυπουργό μάλιστα να προειδοποιεί ακόμη και για προσφυγή στις κάλπες.

Τελικά, όπως αναφέρουν οι “F.T.”, η επίμαχη φράση απαλείφθηκε από το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα και έμεινε μια πιο γενική αναφορά: «Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς και την Ελλάδα να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις ώστε να έλθουν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων το συντομότερο δυνατό με βάση τους κοινούς όρους που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και καλεί το EWG να το ελέγξει».

Η αναφορά αυτή, που μνημονεύει ως πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μόνο το μνημόνιο του 2015, το οποίο έχει κριθεί από το Ταμείο ως ανεπαρκές, ικανοποίησε την ελληνική πλευρά.

 Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να μη θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο αυτή εξαιτίας μιας αυξανόμενης αβεβαιότητας. Είμαστε βέβαιοι ότι όλες οι πλευρές θα λάβουν υπόψη, κατά στις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, την ανάγκη όλες οι μεταρρυθμίσεις και οι συνομιλίες να διεξαχθούν εντός των δεσμεύσεων του μνημονίου κατανόησης, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και ότι σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να εγερθούν απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας που δεν λαμβάνουν υπόψη την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα».

Πηγές του Ταμείου, όμως, εξέφραζαν πολύ έντονη δυσαρέσκεια για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια συμφωνία για την Ελλάδα και προσθέτοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι ανεπαρκή.

Η κυβέρνηση περιμένει τώρα νέα επεισόδια στη δύσκολη σχέση με το ΔΝΤ, καθώς εκτιμάται ότι, ανεξάρτητα από όσα αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, το Ταμείο θα επαναφέρει τις προτάσεις του για σκληρά μέτρα, ώστε να προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της Ελλάδας και να επαναφέρει στη συζήτηση με τους Ευρωπαίους την ανάγκη για μείωση των δημοσιονομικών στόχων και για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.