Χρηστικά

Άλλαξαν ΑΦΜ, γλίτωσαν τα χρέη και «παίζουν μπάλα»


Άλλαξαν ΑΦΜ, γλίτωσαν τα χρέη και συνεχίζουν να «παίζουν μπάλα» είτε στις μεγάλες κατηγορίες είτε στις ερασιτεχνικές, αφήνοντας οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, ύψους 1,3 δισ. ευρώ!

Ο λαμπερός κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου και του μπάσκετ θολώνει από τη λίστα των οφειλετών της ΑΑΔΕ, καθώς μέσα σε αυτή καταγράφονται τα χρέη που άφησαν στους υπόλοιπους Έλληνες φορολογούμενους, οι παράγοντες των συγκεκριμένων ομάδων.

Η μεγάλη μερίδα των χρεών, προέρχεται από δύο ομάδες. Τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και την ΠΑΕ ΑΕΚ. Ωστόσο με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι στην πρώτη 20άδα των οφειλετών από τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ βρίσκονται ομάδες- έκπληξη, που γεννούν την απορία, πώς κατάφεραν και δημιούργησαν χρέη εκατομμυρίων ευρώ.

Το Σin, εντόπισε μέσα στη λίστα της ΑΑΔΕ, 71 ομάδες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, τις κατέταξε σε πίνακα, στον οποίο απεικονίζονται ΑΦΜ, η επωνυμία και τα ποσά που οφείλουν στην εφορία και στα ταμεία όσο και το σύνολο των χρεών.

Συνολικά οι 71 ομάδες χρωστούν στην εφορία, το ποσό των 1,25 δισ. ευρώ, ενώ στον ΕΦΚΑ χρωστάνε το ποσό των 31,21 εκατ. ευρώ. Συνολικά σε εφορία και ταμεία χρωστάνε το ποσό των 1,28 δισ. ευρώ.

Πώς φούσκωσαν τα χρέη

Οι περισσότερες ΠΑΕ και ΚΑΕ δεν κατέβαλαν τους φόρους που αναλογούσαν στις συναλλαγές τους ούτε και ασφαλιστικές εισφορές.

Με την πίεση των οπαδικών στρατών, κατάφερναν να λειτουργούν και με νομοθετικές παρεμβάσεις κατάφερναν να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, να κάνουν μεταγραφές και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα και μετά σταματούσαν να πληρώνουν. Και ξανά από την αρχή…

Η Εφορία υπό την πίεση βουλευτών και υπουργών έκανε τα στραβά μάτια για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, την ίδια ώρα που επιδείκνυε αυστηρότητα σε παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Όταν τα χρέη των ΠΑΕ και των ΚΑΕ έφταναν στο απροχώρητο, άλλαζαν ΑΦΜ και επωνυμία, είτε υποβιβάζονταν σε χαμηλότερη κατηγορία και σβήνονταν τα χρέη.
Όλα αυτά συνέβαιναν στην περίοδο 2006-2013,όταν είχαν την ευχέρεια να αλλάξουν ΑΦΜ και να απαλλαγούν από παλιές υποχρεώσεις!

Άλλη μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται είναι η πτώχευση και η απόκτηση ΑΦΜ άλλης ομάδας, ας είναι και σε άλλη πόλη ή νομό. Η νέα επωνυμία μοιάζει με την παλιά, που σημαίνει υπάρχει το παλαιό φίλαθλο κοινό και όλα είναι καλά. Μόνο που τα χρέη έμειναν στην παλαιά ΠΑΕ ή ΚΑΕ και στους φορολογούμενους.

Ο Ηρακλής η ΑΕΚ και οι εκπλήξεις

Πρώτος στον κατάλογο των οφειλετών είναι ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, ο οποίος μπορεί να μην τα κατάφερε ποδοσφαιρικά, αλλά οι παράγοντές του κατάφεραν να πάρουν το πρωτάθλημα στα χρέη.

Στο δημόσιο χρωστάει ούτε λίγο ούτε πολύ το ποσό των 503 εκατ. ευρώ και άλλες 672.152 ευρώ οφείλει στον ΕΦΚΑ. Το συγκεκριμένο χρέος αφορά μόνο στην παλαιά ΠΑΕ. Κατόπιν άλλαξε ΑΦΜ, πήρε ΑΦΜ άλλων ομάδων και έχει χρέη και με τα νέα ΑΦΜ! Φέτος υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική

Έπεται η ΠΑΕ – ΑΕΚ. Με το χρέος της προς την Εφορία να ανέρχεται σε 319,6 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον οφείλει στον ΕΦΚΑ 2,91 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή χρωστάει 322,54 εκατ. ευρώ. Όμως τα χρέη αυτά σβήστηκαν με τον υποβιβασμό της στη Γ’  Εθνική και σήμερα είναι «καθαρή» από χρέη.

Ακολουθεί ο μπασκετικός ΠΑΟΚ ( η ΚΑΕ) με χρέος 91,23 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ Πανιώνιος με χρέη 29 εκατ. ευρώ, η ΚΑΕ Άρης με χρέη 28,8 εκατ. ευρώ, η παλιά ΠΑΕ Αθηναϊκός με χρέη 24,7 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ Άρης με χρέη 19,6 εκατ. ευρώ, η ΚΑΕ Πανιώνιος με χρέος 18,2 εκατ. ευρώ, η Παναχαϊκή με χρέη 17,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης στον πίνακα που ακολουθεί υπάρχουν ο Ιωνικός, ο Ακράτητος, το Αιγάλεω ο Ολυμπιακός και η Νίκη Βόλου, ο ΟΦΗ, ο Εργοτέλης, ο Απόλλωνας ο Πανσερραϊκός, η Δόξα Δράμας, η Κέρκυρα, ο Θρασύβουλος, η Λάρισα, ο Εθνικός Πειραιώς, ο Πιερικός, η Καβάλα, η Καλλονή, ο Ακράτητος, η Καλλιθέα, Βέροια κ.λπ.

Και αν αυτές οι ομάδες ήταν στις πρώτες κατηγορίες και έκαναν μεγάλους τζίρους μεταγραφών και θα μπορούσε να πει κανείς ότι μπορεί να δικαιολογηθεί και η οικονομική αστοχία, τι να μπορεί να πει για άλλες μικρότερες ομάδες, αλλά με τεράστια χρέη. Παράδειγμα, η «Αναγέννηση Φλόγας Πολίχνης». Ελάχιστοι την ξέρουν, αλλά βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με χρέη ύψους 16,92 εκατ. ευρώ!

Επίσης ο «Α.Ο Δαναός» κατάφερε να δημιουργήσει χρέος ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ στη λίστα υπάρχει και ο Αίας Σαλαμίνας.

Η βαθμολογία του... πρωταθλήματος των χρεών

 

Διαβαστε επισης