Πολιτική

«Απελευθέρωση» του Turkish Stream από την Αγία Πετρούπολη


 Mετά από εννέα μήνες έντασης και ισχυρών κραδασμών Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν σε σειρά κινήσεων για να ξεπεραστεί η κρίση

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν έναν κοινό στόχο, τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, και είναι εφικτή η επίλυση των διαφορών τους για τον τρόπο που θα γίνει αυτό, έκρινε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι οι απόψεις της Μόσχας και της Άγκυρας συχνά δεν συμπίπτουν αλλά τα δύο μέρη συμφώνησαν να συνομιλήσουν και να αναζητήσουν λύσεις.

«Νομίζω ότι είναι εφικτό να ευθυγραμμιστούν οι απόψεις μας και οι προσεγγίσεις μας», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι το έργο του αγωγού Turkish Stream, το οποίο είχε παγώσει εξαιτίας της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, «θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν».

Oσον αφορά το συγκεκριμένο έργο ο Πούτιν ανέφερε πως η κατασκευή του τμήματος του αγωγού το οποίο προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην εσωτερική αγορά της Τουρκίας θα ξεκινήσει «το αμέσως προσεχές διάστημα», όμως υπογράμμισε ότι η κατασκευή του τμήματος του αγωγού για τον εφοδιασμό κρατών μελών της ΕΕ θα εξαρτηθεί από τις εγγυήσεις που θα δώσουν οι Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στην εμπορική διάσταση των διμερών σχέσεων ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα δύο μέρα αποκαθιστούν τον στόχο ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια κατ' έτος, αλλά και την ταχεία επανέναρξη των πτήσεων από τη Ρωσία προς την Τουρκία.

Ο Πούτιν ήταν από τους πρωτους ηγέτες που αντέδρασαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τηλεφωνντας στον Ερντογάν είπε ότι αναμένει πως θα είναι «δύσκολη» η προσπάθεια «αναζωογόνησης της οικονομικής συνεργασίας» με την Τουρκία, καθώς, μετά την πρόσφατη ραγδαία μείωση των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η «τάση είναι πολύ αρνητική» και «έχουμε δύσκολο έργο να επιτελέσουμε». «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστεί ένα κάποιο χρονικό διάστημα», προέβλεψε.

Ωστόσο «οι χώρες μας έχουν όλες τις δυνατότητες στη διάθεσή τους για την πλήρη αποκατάσταση της διμερούς συνεργασίας», και η «προτεραιότητα» είναι η συνεργασία αυτή να επανέλθει «στο επίπεδο πριν από την κρίση» στις διμερείς σχέσεις.

«Εκτιμούμε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές», είπε από τη δική του πλευρά ο Ερντογάν. «Διήλθαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας και επιθυμούμε, κι αισθανόμαστε ότι οι φίλοι μας επίσης το επιθυμούν, να την ξεπεράσουμε», ανέφερε ακόμη ο Πούτιν τονίζοντας ότι η επαναπροσέγγιση Μόσχας-Άγκυρας δεν υπαγορεύεται μόνο από τον «πραγματισμό» αλλά και από τα «συμφέροντα των λαών» των δύο χωρών.

Φιλοφρονήσεις, αλληλεγγύη και στο βάθος η... περιφέρεια

Νωρίτερα κατά την υποδοχή του Τούρκου προέδρου ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε την κοινή βούληση της χώρας του και της Τουρκίας να "αποκαταστήσουν τον διάλογο και τις σχέσεις" μεταξύ τους ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν,  υπογράμμισε πως οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις εισέρχονται  σε μια "πολύ διαφορετική περίοδο" και πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

"Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού", δήλωσε ο Πούτιν, έπειτα από μια χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε σήμερα πως η Ρωσία "τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο".

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία "θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και πως η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν" στη χώρα αυτή. 

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας ότι "έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό μας".

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια "θετική" φάση και πρόσθεσε πως η "αλληλεγγύη" ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα θα συμβάλει στη διευθέτηση των προβλημάτων στην περιφέρεια.