Διεθνή

Aπελευθέρωση δύο Aμερικανών κρατούμενων στο Αφγανιστάν


Δύο Αμερικανοί υπήκοοι οι οποίοι κρατούνταν από το καθεστώς των Ταλιμπάν αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε η διπλωματία των ΗΠΑ χθες Τρίτη. Θα ξαναβρεθούν πολύ σύντομα με τους δικούς τους, διαβεβαίωσε ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Ταλιμπάν χαρακτήρισαν την απελευθέρωση «χειρονομία καλής θέλησης», σύμφωνα με τον κ. Πράις. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επέμεινε στο ότι δεν επρόκειτο ούτε για ανταλλαγή αιχμαλώτων, ούτε για απελευθέρωση μετά την καταβολή λύτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου CNN, ο ένας από τους δύο Αμερικανούς είναι ο παραγωγός ντοκιμαντέρ Άιβορ Σίρερ. Τα στοιχεία του δεύτερου δεν δημοσιοποιούνται κατόπιν αιτήματος της οικογένειας.

Ο κ. Σίρερ συνελήφθη στα μέσα Αυγούστου από την υπηρεσία πληροφοριών των Ταλιμπάν μαζί με τον αφγανό συνάδελφό του Φαϊζουλά Φαϊζμπάχς στην Καμπούλ, κατά τη διάρκεια γυρίσματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Φέρεται να βρισκόταν στη συνοικία της Καμπούλ όπου σκοτώθηκε από αμερικανικό UAV ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Πράις, οι δύο αμερικανοί πολίτες βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.

«Παρέχουμε στους δύο αμερικανούς πολίτες κάθε πρέπουσα συνδρομή», τόνισε στον Τύπο.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν άλλοι αμερικανοί πολίτες που κρατούνται στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ πρακτικά το επιβεβαίωσε. «Συνεχίζουμε να εγείρουμε στους Ταλιμπάν την ανάγκη να αφήσουν ελεύθερο κάθε Αμερικανό που κρατείται στο Αφγανιστάν, αλλά δεν είμαι σε θέση να δώσω πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες», ανέφερε.

Το καθεστώς των Ταλιμπάν, που ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των στρατευμάτων των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, δεν αναγνωρίζεται από καμιά κυβέρνηση σε διεθνές επίπεδο. Μολαταύτα, η Ουάσιγκτον διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη de facto κυβέρνηση στην Καμπούλ.

OHE

Η ειδική επιτετραμμένη των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν εξέφρασε την ανησυχία της χθες Τρίτη για το γεγονός πως η απειλή της τρομοκρατίας εκεί συνεχίζει να είναι υψηλή.

Μολονότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να ελέγχουν τη χώρα αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, δεν είναι σε θέση να επιλύσουν το πρόβλημα των «τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στο Αφγανιστάν», είπε η επικεφαλής της Αποστολής Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών (UNAMA), η Ρόζα Οτουνμπάγεβα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η κυρία Οτουνμπάγεβα είπε ότι την ανησυχούν ιδιαίτερα πρόσφατες επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), επισημαίνοντας αυτές αυτές εναντίον των πρεσβειών της Ρωσίας και του Πακιστάν κι εναντίον ξενοδοχείου όπου είχαν καταλύσει πολλοί Κινέζοι.

«Οι απώλειες αμάχων από τις επιθέσεις συνεχίζουν να είναι αξιοσημείωτες», υπογράμμισε.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ έκρινε πως το μέλλον στη ρημαγμένη από τον πόλεμο που κράτησε δεκαετίες χώρα παραμένει αβέβαιο. Εξάλλου, επέκρινε τους Ταλιμπάν για το γεγονός ότι επιβάλλουν σωματικές τιμωρίες, συμπεριλαμβανομένων ακρωτηριασμών, καθώς και τη θανατική ποινή, όπως και για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Αφότου επέστρεψαν στην εξουσία πέρυσι οι φονταμενταλιστές σουνίτες άρχισαν σταδιακά να εφαρμόζουν την ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου, της σαρίας, με την οποία είναι συνώνυμο το κίνημά τους. Μέτρα όπως ιδίως η απαγόρευση στα κορίτσια να πηγαίνουν στα δευτεροβάθμια σχολεία, στην οποία προστέθηκε χθες η απαγόρευση στις νέες να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια, προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

Εξάλλου, οι Ταλιμπάν κατηγορούνται για τη διάπραξη στοχευμένων επιθέσεων αντιποίνων και για δολοφονίες επικριτών τους.

Το Αφγανιστάν βιώνει ταυτόχρονα ανθρωπιστική καταστροφή: εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους.

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης