Πολιτική

Απειλητικό μήνυμα από Βρυξέλλες!


Εκτροχιασμό του προγράμματος και απαιτήσεις για περισσότερα μέτρα προαναγγέλλει Ευρωπαίος αξιωματούχος σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν του Ιουνίου.

Ανησυχητική προειδοποίηση για πλήρη εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος διατύπωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε περίπτωση καθυστέρησης της αξιολόγησης πέραν του Ιουνίου.

Ενημερώνοντας τους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ο κοινοτικός αξιωματούχος έπλεξε σενάρια καταστροφής, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα, τονίζοντας ότι, ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για τις μεγάλες πληρωμές τοκοχρεολυσίων του Ιουλίου, η ζημιά που θα έχει υποστεί η οικονομία θα είναι τόσο σοβαρή, που θα απαιτηθεί νέα διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα από πολύ διαφορετική βάση.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα σενάρια ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να πληρώσει την δόση του Ιουλίου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο αξιωματούχος είπε πως «πρόκειται για σπέκουλα» και εξήγησε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική, φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

«Ένας λογιστής μπορεί να κάνει εικασίες για το πώς θα βρει τα λεφτά, αλλά αυτό θα ήταν η στενόμυαλη λογική ενός λογιστή, διότι δεν θα λάμβανε υπόψη τις οικονομικές εξελίξεις», τόνισε ο αξιωματούχος. «Είναι αντιπαραγωγική αυτή η σπέκουλα. Η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από αυτές τις αναφορές του Ευρωπαίου αξιωματούχου κρύβεται η σαφής απειλή/προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά ότι, εάν δεν κλείσει τώρα τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και για τα μέτρα της περιόδου μετά το 2018, οι Θεσμοί θα προβούν σε δραματική αναθεώρηση του μακροοικονομικού σεναρίου.

Αυτό θα σημαίνει ότι οι σημερινές εκτιμήσεις, στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα, για ανάπτυξη με ρυθμό κοντά στο 3% φέτος, θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο, για να αποτυπωθούν οι συνέπειες της αναταραχής που θα προκληθεί στην οικονομία από την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, και θα συμπαρασύρουν τις προβλέψεις για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, με προφανή συνέπεια να απαιτηθούν από την ελληνική πλευρά πρόσθετα διορθωτικά μέτρα.

Παιχνίδι πιέσεων

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτές οι προειδοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας των δανειστών να μεγιστοποιήσουν την πολιτική πίεση στην Αθήνα, ώστε να δεχθεί μείωση αφορολόγητου ορίου και συντάξεων το 2019, παρότι η ελληνική πλευρά κομίζει σήμερα στις Βρυξέλλες μια νέα πρόταση, που παραμένει μυστική, για τη σταδιακή μείωση των συντάξεων, ώστε να μην πέσει όλο το βάρος στο εκλογικό έτος 2019.

Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πλευρά των δανειστών δεν εξετάζει το ενδεχόμενο υποχωρήσεων σε αυτό το θέμα, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, έστω και αν έχουν υψηλό πολιτικό κόστος.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, «οι Θεσμοί μπορούν να ολοκληρώσουν την τεχνική συγγραφή της συμφωνίας εξαιρετικά γρήγορα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία».

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με τους πολιτικούς προϊσταμένους των ευρωπαϊκών θεσμών (Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Κερέ) «ίσως να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, κατέβασε πολύ τον πήχη των προσδοκιών για τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει μόνο μια συνοπτική ενημέρωση των υπουργών για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Μυστήριο με Τόμσεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μετάσχει εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην αποψινή συνάντηση. Κανονικά θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί το Ταμείο από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα, Πόουλ Τόμσεν, αφού η διαπραγμάτευση έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Το ερώτημα είναι αν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς θα καταφέρουν να πείσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ορθότητα των νέων προτάσεων που θα αναπτύξουν, ώστε να γίνει μια κοινή προσπάθεια να πιεσθεί το ΔΝΤ για υποχώρηση από τις άκαμπτες θέσεις του, ή αν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πουν απλώς «βρείτε τα με το Ταμείο», αποφεύγοντας να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις