Οι προοπτικές διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του oμίλου της Doha Bank Group στον ενεργειακό τομέα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με έμφαση στο φυσικό αέριο, στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με επενδύσεις μακράς διάρκειας συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Dr. Raghavan Seetharaman και τον διευθύνοντα σύμβουλο της QCIP που δραστηριοποιείται στο εμπόριο φυσικού αερίου Dr. Theodore Theodoropoulos.
Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, με συνέπεια την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας ως ενεργειακής «γέφυρας» ανάμεσα στην Ευρώπη και σε τρίτες χώρες, όπως το Κατάρ, που αποτελούν εν δυνάμει ενεργειακές πηγές.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε την ευνοϊκή χρονική συγκυρία της συνάντησης, καθώς η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ανοίγεται μια νέα περίοδος ανάπτυξης για την χώρα. Αναφέρθηκε επίσης, στις πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι θετική απέναντι σε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες και συνεργασίες που ενδυναμώνουν τον στόχο της ενεργειακής ασφάλειας, της πολλαπλότητας πηγών και οδεύσεων, της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και της μείωσης του ενεργειακού κόστους, τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές, όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Ο Έλληνας υπουργός ανέλυσε επίσης, την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης ως προς τον στόχο του ενεργειακού κόμβου -που συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών- ο οποίος μορφοποιείται κατ’ αρχήν με την έναρξη υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου TAP, αλλά και με την εξέλιξη ενός πλέγματος αγωγών και τερματικών σταθμών, που μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB, για το σχέδιο εγκατάστασης του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, για τον υφιστάμενο τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας που ήδη επεκτείνεται και για άλλα σχέδια τα οποία βρίσκονται υπό μελέτη και επεξεργασία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πλαίσιο στήριξης των ανανεώσιμων πηγών, το οποίο βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας.
Οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να επαναληφθούν, καθώς όπως επισημαίνεται η ελληνική οικονομία εμφανίζει όλο και μεγαλύτερη σταθερότητα, που αποτελεί ένα από τα κύρια ζητούμενα των επενδυτών.