Επιχειρήσεις

Απαραίτητη η εποπτεία στις προληπτικές και προαιρετικές εξετάσεις


Τα αποτελέσματα των συνεχών επενδύσεων στον Τομέα της Υγείας επεξηγεί ο Μάριος Απέργης, Director Life, Accident & Health της Carpenter Turner, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα των επενδύσεων βελτιώνουν τον τρόπο αντιμετώπισης και ίασης  των προβλημάτων υγείας αλλά με ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αναγκαιότητα ύπαρξης σαφήνειας, ρόλων και κανόνων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με απώτερο στόχο την αποφυγή του διπλού κόστους. Σημαντική πτυχή, σύμφωνα με τον Μ. Απέργη, είναι η αποδοτικότερη αξιοποίηση των Big Data και Predictive Analysis για την ορθότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων είτε προέρχονται από ασφάλιστρα υγείας είτε από κρατική χρηματοδότηση.

Συνέντευξη στον Βάϊο Κρόκο

- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα από τις συνεχείς επενδύσεις κεφαλαίων στο τομέα της υγείας. Πώς μεταφράζεται αυτό για τον καταναλωτή, και πώς για τους ιδιώτες επενδυτές, τις ασφαλιστικές και τις αποζημιώσεις;

Ο κλάδος υγείας είναι ανάμεσα στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους από πλευράς έρευνας, τεχνολογίας και επενδύσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση  των προβλημάτων υγείας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επενδύονται τεράστια κεφάλαια τόσο από ιδιωτικούς, όσο και από δημόσιους οργανισμούς.
Το αποτέλεσμα είναι η συνεχής καλυτέρευση στην αντιμετώπιση και ίαση προβλημάτων υγείας αλλά με ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος.

Ο δείκτης αύξησης του κόστους υγείας είναι διαχρονικά πολλαπλάσιος (έως και 2,5 φορές) του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Οι πιέσεις που δέχονται τόσο οι καταναλωτές όσο και οι ασφαλιστικές είναι διαρκείς και το ζητούμενο ήταν και παραμένει η εκλογίκευση του κόστους περίθαλψης και χρηματοδότησής του.

- Ποιος ο ρόλος της πολιτείας στην ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης; και πως αλληλεπιδρά η ύπαρξη σαφήνειας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην διαμόρφωση των τιμών και στην αποφυγή του διπλού κόστους;

Ο ρόλος που η πολιτεία διαδραματίζει στην ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλιση υγείας, εξαρτάται από τις πολιτικές επιδιώξεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια (από την σύσταση του ΕΟΠΠΥ) ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση είναι συμπληρωματικός. Όπως είναι και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η ύπαρξη σαφήνειας, ρόλων και κανόνων, μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην παροχή υπηρεσιών υγείας, είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας και για την αποφυγή του διπλού κόστους, που ακόμα και σήμερα καταβάλλουν οι Έλληνες καταναλωτές που αγοράζουν ασφαλιστικά προϊόντα υγείας ή καταφεύγουν απευθείας σε ιδιώτες πάροχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά) χωρίς χρήση του ΕΟΠΠΥ.   

Η ύπαρξη σαφήνειας, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα του συστήματος υγείας, μέσα στο οποίο οι πολίτες/καταναλωτές, θα μπορούν να απολαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και την αποφυγή του διπλού κόστους ή αναποτελεσματικών υπηρεσιών. 
Δυστυχώς, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε σαν αγορά για να φτάσουμε στο σημείο τα προαναφερθέντα να διασφαλίζονται σε σημαντικό βαθμό για τους Έλληνες πολίτες / καταναλωτές.

- Τα Big Data και τα Predictive Analytics αυξάνουν τα ασφάλιστρα υγείας και τα κρατικά κονδύλια για την υγεία;

Τα Big Data και τα Predictive Analytics από μόνα τους δεν έχουν καμιά επίδραση.
Φυσικά η αξιοποίηση των δεδομένων μέσω της κατάλληλης ανάλυσης μπορεί να βοηθήσει σε τομείς της υγείας όπως:

•    στην πρόληψη, ακόμα και επιδημιών,
•    στην καλύτερη οργάνωση και διάθεση των υπηρεσιών υγείας,
•    στην εκτίμηση και ανάληψη κινδύνων από ασφαλιστικές εταιρίες. Στον βαθμό που κάποιες εξειδικευμένες εταιρίες θεωρούν ότι το underwriting κινδύνων είναι ακριβέστερο μέσω της χρήσης των Predictive Analytics απ’ ότι με τις κλασικές μεθόδους underwriting κινδύνων.
•    στην ακριβέστερη τιμολόγηση ασφαλιστικών προϊόντων
•    στην εντόπιση της απάτης και της σπατάλης πόρων
Θεωρητικά τουλάχιστον, με βάση τα προαναφερθέντα, η αξιοποίηση των Big Data και τα Predictive Analytics μπορούν να επιδράσουν θετικά ως προς την αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων υγείας είτε αυτά προέρχονται από ασφάλιστρα υγείας είτε από κρατικά κονδύλια για την υγεία.
 
- Οι προληπτικές και προαιρετικές θεραπείες  που μπορεί να μην είναι και απαραίτητες, αυξάνουν το κόστος της υγείας; Ποιοι είναι οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου;

Η άμεση επίπτωση είναι πράγματι η αύξηση του κόστους.  Η θεωρία όμως λέει πως η πρόληψη έχει μικρότερο κόστος σε βάθος χρόνου, διότι με την έγκαιρη αντιμετώπιση έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με μακροχρόνια μικρότερο κόστος.

Επίσης στην πράξη, η απάντηση εξαρτάται από τον χρηματοδότη αυτής της προληπτικής ή προαιρετικής θεραπείας. Αν χρηματοδότης είναι το δημόσιο σύστημα υγείας και μιλάμε για ένα διαχρονικά σταθερό σύστημα υγείας, τότε το αποτέλεσμα είναι η εκταμίευση πόρων να γίνει μεν νωρίτερα, μειώνοντας όμως το κόστος μακροπρόθεσμα για όλο τον πληθυσμό.

Στην περίπτωση που χρηματοδότης είναι μια ασφαλιστική εταιρία η οπτική είναι διαφορετική και εξαρτάται από πολλούς πρόσθετους παράγοντες όπως είναι ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, ο τύπος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, η διάρκειά του κλπ.

Οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου για προληπτικές και προαιρετικές θεραπείες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το αποτέλεσμα για τους πολίτες / καταναλωτές θα είναι ότι πραγματικά, με την έγκαιρη αντιμετώπιση θα έχουμε πετύχει καλύτερα αποτελέσματα με μακροχρόνια μικρότερο κόστος.

- Τα ιατρικά πρωτόκολλα μπορούν να περιορίσουν την αυξητική τάση του κόστους της υγείας;

Τα ιατρικά πρωτόκολλα δεν μπορούν να περιορίσουν την αυξητική τάση του κόστους της υγείας. Η χρήση τους όμως διασφαλίζει ότι οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες είναι πράγματι οι απαραίτητες / ενδεδειγμένες και ότι δεν παρέχονται υπηρεσίες οι οποίες με βάση την αποδεκτή ιατρική επιστήμη δεν είναι σχετικές με την ασθένεια που αντιμετωπίζεται από τους ιατρούς/νοσοκομεία.

- Πώς η έλλειψη ενός νομικού εποπτικού πλαισίου μπορεί να αυξάνει το κόστος της υγείας;

Μέσω της αναποτελεσματικής χρήσης ή εκμετάλλευσης των διαθέσιμων πόρων υγείας.