Διεθνή

Απαισιοδοξία για το μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit


Απαισιοδοξία επικρατεί για το μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit, καθώς σύμφωνα με ανάλυση που εκπονήθηκε από Βρετανούς αξιωματούχους, η χώρα θα είναι σε χειρότερη κατάσταση μετά το ‘’διαζύγιο’’

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, αλλά υπάρχουν βαθιές διαφορές εντός της κυβέρνησης και του κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το είδος της σχέσης που θα αντικαταστήσει τα 46 χρόνια παραμονής στην ΕΕ.

Όπως μετέδωσε χθες το BuzzFeed News,  η ανάλυση, με τίτλο «Ανάλυση της Εξόδου από την ΕΕ – Κυβερνητική Ενημέρωση» και με ημερομηνία Ιανουάριος του 2018, εξετάζει τρία πιθανά σενάρια το Brexit, σύμφωνα με το BuzzFeed. http://bzfd.it/2BBu2B6

Εάν η Βρετανία μπορεί να επιτύχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, η ανάπτυξη τα επόμενα 15 χρόνια θα είναι κατά 5% χαμηλότερη από τις σημερινές προβλέψεις, προέβλεψε η ανάλυση.

Στο ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, όπου στην περίπτωση αυτή η Βρετανία θα επιστρέψει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου θα μειωθεί κατά 8% την ίδια περίοδο.

Εάν η Μέι μπορέσει να διαπραγματευτεί τη συνέχιση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά μέσω της ένταξης στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα είναι κατά 2% χαμηλότερη, όπως έδειξε η ανάλυση.

Κάθε κλάδος της οικονομίας θα επηρεαστεί αρνητικά και στα τρία σενάρια, με τους κλάδους χημικών, ένδυσης, μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, αυτοκινήτων και λιανικού εμπορίου να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η ΕΕ και η Βρετανία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να προχωρήσουν τις συνομιλίες για το Brexit στο θέμα του εμπορίου και της μεταβατικής συμφωνίας αλλά κάποιοι από τους ισχυρότερους ηγέτες της ΕΕ έχουν προειδοποιήσει ότι ο τελευταίος χρόνος των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου πριν από την έξοδο της Βρετανίας μπορεί να ενέχει πολλούς κινδύνους.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσει το μέλλον της βρετανικής οικονομίας των 2,7 τρισεκ. δολαρίων και θα καθορίσει εάν το Λονδίνο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως το μοναδικό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο απέναντι στην ανταγωνίστρια Νέα Υόρκη.

«Δεν υπάρχει εντολή για αυτό το σκληρό και καταστροφικό Brexit», δήλωσε ο Κρις Λέσλι, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος. «Κανείς δεν ψήφισε για να φέρει σε χειρότερη κατάσταση τον εαυτό του ή την οικογένειά του».

Το Brexit θεωρείται τόσο από τους υποστηρικτές όσο και από τους επικριτές του η πλέον σημαντική μεταστροφή στη βρετανική πολιτική από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι οι προειδοποιήσεις περί οικονομικού χάους ήταν υπερβολικές και ότι η Βρετανία εν τέλει θα ευημερήσει μόλις αποχωρήσει από την ΕΕ, την οποία χαρακτηρίζουν αποσαθρωμένο πείραμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχει η Γερμανία.

Το Υπουργείο για την Αποχώρηση από την ΕΕ, του οποίου επικεφαλής είναι ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του BuzzFeed.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τον οποίο επικαλείται το BuzzFeed, δήλωσε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε κάποιο σχόλιο για την όποια πλευρά αυτών των εν εξελίξει εσωτερικών διεργασιών».