Αντί να ξεκαθαρίσει, το χρηματιστηριακό τοπίο γίνεται ακόμη πιό θολό και ασαφές μετά τη σημερινή συνεδρίαση, που επεφύλασσε μιά "μαγική εικόνα" στο κλείσιμο: Ενώ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης η τάση ήταν πτωτική, στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες κάποιο "αόρατο χέρι" τράβηξε επάνω τις τιμές λίγων δεικτοβαρών μετοχών, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο και η συνολική εικόνα να εξωραϊσθεί.
Οι αγοραστικές παρεμβάσεις έγιναν κυρίως σε Coca-Cola, Alpha, Eurobank, Σαράντη και δυό-τρεις ακόμη μετοχές, που βρίσκονται στις λίστες επιλογών των ξένων επενδυτικών funds.
Ηταν μια προσπάθειας στήριξης της αγοράς και των αποτιμήσεων, κίνηση εξωραϊσμού προς δημιουργία κλίματος και εντυπώσεων; 'Η μήπως εκδήλωση πραγματικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, εν αναμονή "καλών ειδήσεων" από τα βασικά μέτωπα που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος - διαπραγμάτευση/αξιολόγηση, τράπεζες/κόκκινα δάνεια, Γερμανία/κυβέρνηση;
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ που διακπεραιώνουν συναλλαγές χαρτοφυλακίων του εξωτερικού, δεν είναι σε θέση να απαντήσουν. Η απάντηση στο ερώτημα αποτελεί πάντως πρόκριμα για τη συνέχεια.
Η υπόλοιπη εικόνα της αγοράς παραπέμπει μάλλον σε συνέχιστη της "ταλαιπωρίας" στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με αυξημένη μεταβλητότητα, διακυμάνσεις και ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.
Οι (αδικαιολόγητοι) φόβοι των ξένων
Σήμερα υπάρχε αυξημένη επιφυλακτικότητα εκ μέρους των ξένων διαχειριστών, λόγω της συζήτησης στη Βουλή και του ενδεχομένου να προκύψουν τριβές μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει πλέον - και ίσως αυτό εξηγεί την αγοραστική "πρεμούρα" στα call auction, που γύρισε επάνω τους δείκτες.
Στη διαμόρφωση κλίματος θα συμβάλλουν και οι ενδείξεις που θα προκύψουν από το αποψινό δείπνο εργασίας του Euroworking Group, όπου θα εξετασθεί η πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και κυρίως των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα διαμορφώσουν επίσης το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ξεκινά από αύριο στην Αθήνα.
Οι τελευταίες πληροφορίες είναι ενθαρρυντικές για την αγορά: Ολες οι πλευρές θέλουν τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, ο στόχος αυτός είναι εφικτός.
Αναλυτές δίνουν έμφαση και στα τεχνικά στοιχεία της αγοράς, επισημαίνοντας ότι ο ΓΔ βρίσκεται ακριβώς στην περιοχή που η υπέρβαση της μπορεί να οδηγήσει στην εκκίνηση νέου κύκλου ανάκαμψης.
Μετοχές και δείκτες
Η περιοχή αυτή είναι οι 725 μονάδες, όπου επανήλθε ο Γενικός Δείκτης χάρις στις αγοραστικές παρεμβάσεις που έγιναν στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες. Ενώ στη λήξη της συνεδρίασης ήταν -0,58%, εκτινάχθηκε στο +0,17%, τερματίζοντας στις 724,39 μονάδες.
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης από -0,32% γύρισε +0,48% στις 1.889,73 μονάδες.
Ολική επαναφορά και του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος από το χαμηλό ημέρας (-0,79%) ανέκαμψε αυτομάτως στο +0,51%.
Με θετικό πρόσημο έκλεισαν η Alpha (+2%) και η Eurobank (+1,2%). Πειραιώς -1%, Ελλάδος -1,3%, Εθνική -1,6%, Attica -2,2%
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Lamda και Σαράντης +2%, Coca-Cola +1,8%, ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ +1,1%, Φουρλής +1%. Στον αντίποδα Follie -3,4%, ΔΕΗ -1,4%, Βιοχάλκο -1,3%.
Στα mid caps συνεχίζουν να πρωταγωνστούν Ικτίνος (+8,6%) και Υγεία (+4,4%, λόγω της δημόσιας πρότασης για το free float). Πλαστ. Θράκης +3%, Intralot +1%.