Αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην τιμολόγηση των φαρμάκων θα επιτευχθεί με τη δημιουργία του συστήματος ΗΤΑ, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΕΟΦ κα Κατερίνα Αντωνίου και τα όσα ανέφερε στην ομιλία της στο συνέδριο Pricing & Reimbursement Conference 2017, που γίνεται σήμερα στο Caravel.
Όπως είπε η κα Αντωνίου, στην Ελλάδα είχαμε ακριβά πρωτότυπα και ακριβά γενόσημα φάρμακα. Οι ανατιμολογήσεις της περιόδου 2015-2017 αφορούσαν 7.500 προϊόντα, εκ των οποίων 2.500-3.500 υπέστησαν μείωση τιμών. Για παράδειγμα 737 off patent προϊόντα έχουν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων της Ευρώπης. Αυτό μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόσυρση φτηνών προϊόντων και την υποκατάστασή τους από ακριβότερα on patent στις ίδιες κατηγορίες.
Όμως και στα γενόσημα όπως είπε, σημειώθηκαν μεγάλες μειώσεις, χαμηλότερες από το χαμηλό μέσο όρο της Ευρώπης. Όλες αυτές οι στρεβλώσεις θα αντιμετωπιστούν με μεταρρυθμίσεις όπως η δημιουργία του συστήματος ΗΤΑ, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Σύμφωνα με την κα Αντωνίου, οι διαδικασίες του ΕΟΦ αφορούν στην πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές αγωγές τους. Αυτό έχει άμεση σχέση με την τιμολόγηση και είναι απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο διακριτό και καθαρό.
Και όπως συμπλήρωσε, η διαδικασία τιμολόγησης των νέων προϊόντων γίνεται πλέον 4 φορές το χρόνο, οι ανατιμολογήσεις γίνονται 2 φορές το χρόνο, ενώ από φέτος γίνεται τιμολόγηση για τα ΜΗΣΥΦΑ επίσης 2 φορές ετησίως.