Πολιτική

Αντιπερισπασμός με Attica Bank και Καλογρίτσα


Σκανδαλολογία με το γνωστό πόρισμα του 2015 και την… περυσινή μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ. Τριπλή μάχη στο παρασκήνιο

Νέα τροπή παίρνει η πολύπλευρη αντιπαράθεση για τη διαπλοκή και τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και media. Η δικαστική έρευνα επεκτείνεται στα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν η Attica Bank και τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης της, που αποτέλεσαν αντικείμενο εξονυχιστικού ελέγχου από μεικτά κλιμάκια της Τραπέζης της Ελλάδος και του SSM, στα τέλη του 2015.

Ο έλεγχος απεκάλυψε τότε «σημεία και τέρατα» για τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας, την ανεπάρκεια της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών της, τις χορηγήσεις δανείων καθ’ υπέρβαση τραπεζικών κανόνων, την άγνοια πιστωτικού κινδύνου κλπ. Οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν πέρυσι στην απομάκρυνση του προέδρου Γιάννη Γαμβρίλη, του CEO Αλέξανδρου Αντωνόπουλου και σε μαζικές εκκαθαρίσεις στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια της τράπεζας.

Εκτοτε, η νέα Διοίκηση (πρόεδρος Χρ. Ρουμελιώτης, CEO Θεόδωρος Πανταλάκης) προσπαθεί να ολοκληρώσει  μια ΑΜΚ που έμεινε ημιτελής και να «ξαναστήσει στα πόδια της» την αποδιοργανωμένη ημιθανή τράπεζα, κόντρα σε επιχειρηματικά συμφέροντα που την επιβουλεύονται και σε επιλογές της ΤτΕ και των δανειστών.

Το θέμα είναι ο... Καλογρίτσας

Τώρα το «Βήμα της Κυριακής» δίνει συνέχεια στην υπόθεση των θαλασσοδανείων και της Attica Bank, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο μηνυτήριας αναφοράς την οποία η ΤτΕ κατέθεσε πριν από ένα χρόνο (…) - στις 26 Ιανουαρίου 2016 - στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

Η μηνυτήρια αναφορά βασίζεται στο προαναφερθέν πόρισμα του 2015, όπου  οι ελεγκτές της ΤτΕ διαπίστωναν:

• συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους (με χαμηλά επιτόκια), με μηδενική ή μερική εξασφάλιση
• έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης
• Χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank (πρακτική η οποία έχει

Στο πόρισμα καταγράφονται δεκάδες περιπτώσεις χορηγήσεων καθ’ υπέρβαση τραπεζικών κανόνων και κριτηρίων,  ενώ επισημαίνεται ότι η Attica Bank  δεν διέθετε ούτε κατάλληλους μηχανισμούς ούτε καταρτισμένα στελέχη για  την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου.

Αναφέρονται επίσης περιπτώσεις τεχνικών εταιρειών, κατασκευαστών και μελών της διοίκησης του ΤΕΕ που πήραν δάνεια χωρίς ή με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις.

Το «Βήμα» εστιάζει πάντως στις δανειοδοτήσεις εταιρειών του Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα αντιπολιτευόμενα media που ασκούν πολεμική στην κυβέρνηση.

Το θέμα αυτό θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στο επίκεντρο της πολιτικής-κομματικής αντιπαράθεσης, καθώς θα αξιοποιηθεί από  τη ΝΔ και τα αντιπολιτευόμενα Media  ως επιχείρημα ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την Attica Bank για βοηθήσει «φίλους» επιχειρηματίες και να δημιουργήσει εν συνεχεία δικούς της καναλάρχες-εκδότες.

Η συνήθης πρακτική των τραπεζών...

Στα πλαίσια της πολεμικής κατά της κυβέρνησης και στη μάχη των εντυπώσεων επιστρατεύονται και κατηγορίες  ότι - με κυβερνητική παρότρυνση – κρατικές επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, ενώ η τράπεζα έδωσε δάνεια σε ιδιωτικές εταιρείες για να μπούν στην ΑΜΚ.

Αυτή η πρακτική είναι συνήθης στις ελληνικές τράπεζες – είχε ακολουθηθεί μάλιστα στις πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά και σε σχεδόν όλες τις τραπεζικές ΑΜΚ της προηγούμενης δεκαετίας.

Όμως, στην περίπτωση της Attica Bank, οι καταγγελίες αυτές τράβηξαν την προσοχή των εκπροσώπων των δανειστών και προκάλεσαν την παρέμβαση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, που θεώρησαν τη συμμετοχή ΔΕΚΟ στην ΑΜΚ ως έμμεση κρατική ενίσχυση.

Θεώρησαν επίσης ως μη προσμετρήσιμο στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας το ποσό της ΑΜΚ που καλύφθηκε από επιχειρηματίες οι οποίοι δανειοδοτήθηκαν προς τούτο από την τράπεζα.

...και το πρόβλημα στην Attica

Ετσι η ΑΜΚ έμεινε ημιτελής. Για να την καλύψει τώρα η τράπεζα, θα αναγκασθεί να παραχωρήσει χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων 1,2 δισ. ευρώ σε ξένο fund, το οποίο ως αντάλλαγμα θα εισφέρει κεφάλια σε ΑΜΚ ή σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.

Η τελική συμφωνία επρόκειτο να κλείσει τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες. Όμως ενδέχεται να ανακύψουν νέα εμπόδια και εμπλοκές, καθώς η Attica Bank θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στο επίκεντρο σκανδαλολογίας, χρησιμοποιούμενη ως  «εργαλείο» προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις