Δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξεπεράσει τις συμβατικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορoνοϊού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, δύο ημέρες μετά την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του τράπεζας είναι δυνητικά αντισυνταγματικό.
Μιλώντας σε ένα διαδικτυακό πάνελ μαζί με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γεωργίεβα, η Λαγκάρντ είπε ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι «εξαιρετικές».
«Πρέπει να λάβουμε όλα τα πιθανά μέτρα και πολιτικές για να ξεπεράσουμε το σοκ», δήλωσε η Λαγκάρντ στο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το Bloomberg. «Έχουμε την πιο πρωτόγνωρη οικονομική κρίση στην εποχή της ειρήνης».
Σε ερώτηση για την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, η Λαγκάρντ αρνήθηκε να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση, αλλά είπε ότι η ΕΚΤ είναι «απτόητη» στην αποστολή της να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, και κατ’ επέκταση την οικονομία, σύμφωνα με την εντολή της. «Είμαστε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο με αρμοδιότητα στη ζώνη του ευρώ », είπε, προσθέτοντας, ότι η ΕΚΤ είναι υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παραμένει υπό τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Της απάντησης της Λαγκάρντ είχε προηγηθεί τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, που μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι «Είμαστε υπόλογοι (σ.σ. η ΕΚΤ), πρέπει να απαντάμε σε εσάς, στο κοινοβούλιο της ΕΕ, είστε οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού λαού» και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης».
Οι δηλώσεις των Λαγκάρντ και ντε Γκίντος υποδηλώνουν και την γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει η ΕΚΤ στο θέμα που εγείρει η δικαστική απόφαση για την θεσμική της ανεξαρτησία. Όπως έγραφε χθες το ΝΜ η απόφαση υποννοεί ότι η ΕΚΤ οφείλει να απαντήσει στη Γερμανία. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η ΕΚΤ από την ίδρυσή της έχει θεσμοθετημένη την ανεξαρτησία της έναντι των εθνικών αρχών. Είναι φανερό ότι για αυτό το λόγο τόσο ο ντε Γκίντος όσο και η Λαγκάρντ επανέλαβαν ότι η ΕΚΤ είναι υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.