Εκατοντάδες υπάλληλοι της Google διαμαρτύρονται με επιστολή τους στην εταιρεία για τα σχέδια της περί μιας «λογοκριμένης μηχανής αναζήτησης» στην Κίνα.
Οι υπάλληλοι αναφέρουν ότι το σχέδιο θέτει επείγοντα ζητήματα ηθικής και καλούν την επιχείρηση να είναι πιο διαφανής.
«Αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε τις πληροφορίες που απαιτούνται για την λήψη αποφάσεων σχετικά με το έργο μας», πρόσθεσαν.
Η Google, η οποία ποτέ δεν αναφέρθηκε δημοσίως για τα σχέδια, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η εταιρεία εγκατέλειψε την Κίνα πριν από οκτώ χρόνια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νόμους λογοκρισίας της χώρας.
Ωστόσο, οι αναφορές τον περασμένο μήνα υποστήριξαν, όπως μεταδίδει το lifo.gr, ότι εργάζεται μυστικά πάνω σε μια νέα κινεζική υπηρεσία αναζήτησης, η οποία αναφέρεται εσωτερικά ως Dragonfly.
Η πλατφόρμα, η οποία εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση από την κινεζική κυβέρνηση, θα μπλοκάρει συγκεκριμένους ιστότοπους και όρους αναζήτησης όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θρησκεία.
Αυτό έχει εξοργίσει μερικούς εργαζόμενους που φοβούνται ότι εργάζονται άθελά τους για τεχνολογία που θα βοηθήσει την Κίνα να καταστείλει την ελεύθερη έκφραση.
Στην επιστολή τους, η οποία μοιράστηκε με διάφορες οργανώσεις μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζουν επίσης ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τη ρήτρα στον κώδικα δεοντολογίας της Google.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπάλληλοι της Google μίλησαν εναντίον των αποφάσεων της εταιρείας.
Τον Απρίλιο χιλιάδες υπάλληλοι επέκριναν το έργο του για ένα αμερικανικό στρατιωτικό πρόγραμμα που αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για τα αεροσκάφη.
Η Google διέκοψε τότε το συμβόλαιό της με το Πεντάγωνο.
Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο κοινό στο διαδίκτυο στον κόσμο, αλλά οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες δίνουν αγώνα να λειτουργήσουν στην Κίνα λόγω περιορισμών περιεχομένου και μπλοκαρίσματος.
Το Facebook, η Google, το Twitter και το Instagram απαγορεύονται, παρόλο που η Google εξακολουθεί να διαθέτει τρία γραφεία στη χώρα.