Πολιτική

Ανθεκτικό το ΧΑ στηρίζει τις προσδοκίες του στην αξιολόγηση


Καθώς η τάση στο ΧΑ τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την ειδησεογραφία γύρω από την αξιολόγηση, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν συνέβαλαν στην χθεσινή άνοδο χαιρετίζοντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω των προσφύγων. Αν και Σόιμπλε δεν ξέχασε να αναφέρει ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει βήματα, ένα  μέρος της αγοράς θεωρεί ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και στη συνέχεια θα έρθει το waiver που θα είναι ο δεύτερος θετικός καταλύτης. Η προσδοκία αυτή δίνει μια αίσθηση κερδών για φέτος στο ΧΑ.

Για την ώρα, τo ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται τεχνικά στα όρια της καθόδου διότι έχει διασπαστεί η ανοδική τάση (διάγραμμα παρακάτω). Ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα επίπεδα των 520 μονάδων θα είναι το μεγάλο στοίχημα της αγοράς, καθώς εκεί εντοπίζουν τις στηρίξεις σε ενδεχόμενη διόρθωση. 

Υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο, μπορούν να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη και να αποφευχθεί μια διόρθωση, τουλάχιστον σοβαρή. Για παράδειγμα, η Aegean Airlines έχει στο ταμείο της 249 εκατ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο είναι 557 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, υποτιμημένη θεωρείται η μετοχή της Jumbo καθώς διαπραγματεύεται με discount 30% έναντι των ομοειδών εταιριών στην ΕΕ. Οι δύο μετοχές έχουν την καλύτερη μέχρι στιγμής συμπεριφορά στον δείκτη FTSE 25 καταγράφοντας απόδοση 15,6% και 14,2% από την αρχή του έτους αντίστοιχα. Η Jumbo μάλιστα κατάγραψε χθες κέρδη 5,5%.

Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι μετοχές βρίσκονται κοντά στα υψηλά τους επίπεδα και πολλοί αναλυτές λένε ότι είναι αδύνατον να καταγράψουν νέα υψηλά φέτος ενώ τα επόμενα χρόνια οι αποδόσεις θα είναι μικρές. Οι δύο επιλογές που έχουν τα διεθνή αναπτυγμένα χρηματιστήρια είναι η συσσώρευση ή η πτώση στη διάρκεια του 2016, ειδικά μάλιστα αν η Fed αυξήσει τα επιτόκια πάνω από δύο φορές. Ορισμένες όμως αναδυόμενες αγορές έχουν χαμηλή αποτίμηση αν και προς το παρόν υψηλό ρίσκο, όπως είναι η περίπτωση της Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν ένα δεύτερο selloff μπορεί να κάμψει το ΧΑ με τον τρόπο που το έκανε τις πρώτες 40 μέρες του έτους ή αυτή τη φορά η επίδραση απέναντι σε μια θετική αξιολόγηση θα είναι ελάχιστη.

Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη προβλέπεται χαμηλή, της τάξης του 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Η έρευνα κατέδειξε όμως βελτίωση της μεταποίησης στις 51,4 μονάδες τον Μάρτιο έναντι 51,2 μονάδων το Φεβρουάριο. Ο δείκτης υπηρεσιών επίσης ενισχύθηκε στις 54 μονάδες από 53,3 μονάδες προηγουμένως. 

Η πορεία του ΓΔ το τελευταίο διάστημα

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις