Δύο κορυφαίοι σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ λογόφεραν έξω από το Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη καθώς η ένταση στον Λευκό Οίκο ανεβαίνει ως προς το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης στις ΗΠΑ, δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες για το συμβάν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Τον διαπληκτισμό είχαν ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέλι, πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ο Τζον Μπόλτον, ανέφεραν οι πηγές αυτές.
Η μία πηγή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έκανε λόγο περί «τεταμένης συζήτησης», αλλά πρόσθεσε πως τα πνεύματα ηρέμησαν, ενώ διευκρίνισε ότι η διαφωνία τους αφορούσε το πόσο καλά κάνει ή δεν κάνει τη δουλειά της η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, πρώην στενή συνεργάτιδα του Κέλι. Η δεύτερη πηγή ανέφερε πως ο διαπληκτισμός του Κέλι με τον Μπόλτον δεν ήταν «τίποτα σπουδαίο».
Ερωτηθείς για το συμβάν, ο Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους «για αυτό δεν έχω ακούσει τίποτα».
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε αργότερα ότι η Νίλσεν και ο Μπόλτον είχαν μια «καλή» συζήτηση στο γραφείο του συμβούλου εθνικής ασφαλείας και συμφώνησαν ότι πρωταρχικός στόχος τους παραμένει η προστασία των συνόρων των ΗΠΑ.
Νωρίτερα φέτος, η εφημερίδα The New York Times είχε γράψει πως η Νίλσεν έφθασε πολύ κοντά στην υποβολή της παραίτησής της, όταν επικρίθηκε έντονα από τον πρόεδρο Τραμπ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, με τον Ρεπουμπλικάνο ένοικο του Λευκού Οίκου να χαρακτηρίζει αποτυχία της ιδίας προσωπικά το ότι τα σύνορα των ΗΠΑ δεν είναι ασφαλή.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς διαβεβαίωσε πως τα μέλη της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης είναι «παθιασμένα» για την επίλυση «του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης», ότι δεν είναι «θυμωμένα το ένα με το άλλο», όμως είναι «εξοργισμένα για το ότι οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αυτή την εντεινόμενη κρίση».
Ο Τραμπ απείλησε την Πέμπτη να αναπτύξει στρατό και να κλείσει τα νότια σύνορα της χώρας του, καθώς με το καραβάνι μεταναστών από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ ενώθηκαν μετανάστες από τη Γουατεμάλα με την ελπίδα να μπορέσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Μεξικού επέμεινε ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια να «πιεστεί» για να αλλάξει πολιτική όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, μετά τις απειλές του Τραμπ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Ναβαρέτε είπε ενώπιον του μεξικανικού Κογκρέσου ότι θέλει να στείλει «με απόλυτη σαφήνεια» το μήνυμα ότι «απορρίπτουμε κάθε απόπειρα να μας ασκηθεί πίεση για να αλλάξουμε το νομοθετικό μας πλαίσιο—δεν πρόκειται να το κάνουμε».
Η κυβέρνηση του Μεξικού ανέφερε επίσης ότι θα ζητήσει τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που εγείρει αυτό το καραβάνι και να εξευρεθεί «ανθρωπιστική» λύση.
Ο Τραμπ κατήγγειλε τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ ότι δεν κάνουν τίποτα για να φρενάρουν τις ροές μεταναστών και απείλησε να διακόψει τη βοήθεια που χορηγούν οι ΗΠΑ στις χώρες αυτές της κεντρικής Αμερικής. Έκανε λόγο για μια «επίθεση εναντίον της χώρας μας» και υποστήριξε ότι στους μετανάστες συμπεριλαμβάνονται «εγκληματικά στοιχεία», ενώ επέρριψε ευθύνες για το πρόβλημα στους Δημοκρατικούς.
Το Μεξικό ανέπτυξε εκατοντάδες επιπλέον αστυνομικούς στα σύνορα με τη Γουατεμάλα εν αναμονή των 1.500 ως 3.000 ανθρώπων, κατά πηγές που δίνουν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις, που συμμετέχουν σε αυτό το καραβάνι το οποίο αναχώρησε από τη βόρεια Ονδούρα το Σάββατο.
Οι μεξικανικές αρχές γνωστοποίησαν ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα όσων δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Ο Ναβαρέτε προεξόφλησε ότι δεν θα εκπληρώνουν όλοι οι μετανάστες τα κριτήρια ώστε να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, αλλά, πρόσθεσε, το Μεξικό θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την «ανθρωπιστική προστασία» και να εγγυηθεί «τα ανθρώπινα δικαιώματα» όσων περισσότερων είναι δυνατόν.