Πολιτική

«Ανταλλαγές» πυρών μεταξύ υπ. Εργασίας και ΑΔΕΔΥ


 Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για το ασφαλιστικό, η ΑΔΕΔΥ σχολιάζοντας το ασφαλιστικό σχέδιο έκανε αναφορά για μείωση στις νέες συντάξεις κατά 35% σε σχέση με τις σημερινές, "αναγκάζοντας" λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Εργασίας να απαντήσει κάνοντας λόγο για διαδιοχικές λαθροχειρίες από την ΑΔΕΔΥ. Σήμερα η ΑΔΕΔΥ απαντώντας εκ νέου στο υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι το μόνο που επιχείρησε λαθροχειρία λέγοντας συνειδητά ψέμματα είναι το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα η ΑΔΕΔΥ αναφέρει:

«Απαντώντας τώρα αναλυτικά επί των παρατηρήσεων του Υπουργείου Εργασίας σημείο προς σημείο επισημαίνουμε:

1. Ο Ν. 3865/2010 (νόμος Κουτρουμάνη για το Δημόσιο) δεν είναι ο ισχύων. Ο νόμος αυτός προέβλεπε αρχική εφαρμογή μόνο σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από 1/1/2015, δηλαδή σε ελάχιστες περιπτώσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προέβλεψε την εφαρμογή του για αυτούς που αποχωρούν από 1/9/2015 και μετά, άρα ουσιαστικά μιλάμε για εφαρμογή ενός τριμήνου. Στο προσχέδιο Κατρούγκαλου το τρίμηνο αυτό εξαφανίζεται καθώς στη σελ. 142 ορίζει πως οι εκκρεμείς αιτήσεις κρίνονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν στον οικείο φορέα την 31/12/2014. Δηλαδή, με τον Ν.3029/2002 για το Δημόσιο (νόμος Ρέππα). 'Αρα τα μεγέθη είναι απόλυτα συγκρίσιμα.

 

2. Για τις περικοπές στις οποίες αναφέρεται το Υπουργείο συγκρίνονται οι κύριες ακαθάριστες συντάξεις. Αν θέλουμε να κάνουμε σύγκριση στα καθαρά ποσά θα πρέπει να προσθέσουμε και τα επικουρικά όπου εκεί το προσχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει σοβαρές μειώσεις. Η τελική σύνταξη είναι το άθροισμα κύριων και επικουρικών. Όταν το Υπουργείο Εργασίας επιτίθεται στις παλαιές περικοπές εννοεί ότι θα τις καταργήσει; Όμως ο νέος τρόπος υπολογισμού από 1/1/2016 δίνει μεσοσταθμικά 20% μικρότερη σύνταξη.

 

3. Για τις συντάξιμες αποδοχές έχει απαντηθεί στο σημείο Α πως υπολογίζονται. Όλοι οι εργατολόγοι πλην Υπουργού και Υφυπουργού τις υπολογίζουν στο 75% των παλαιότερων διατάξεων (τελευταία πενταετία στο Δημόσιο). Είναι μαζί με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα κύρια εργαλεία μείωσης των νέων συντάξεων. Αλήθεια το Υπουργείο τις υπολογίζει περισσότερες;

 

4. Οι μισθοί αποτυπώνονται στο μισθολόγιο του 2008 (εισοδηματική πολιτική) επί του οποίου ακόμη υπολογίζονται οι συντάξεις.

 

Όσον αφορά του πίνακες που παρουσίασε η ΑΔΕΔΥ ανάφέρεται στην απάντηση της:

 

1. Η ημερομηνία εξόδου 01/01/2016.

 

2. Όλα τα χρόνια στο Δημόσιο (χωρίς διαδοχική).

 

3. Δεν υπάρχει πρόβλημα για τις κρατήσεις προ τις 01/01/1993.

 

4. Το μισθολόγιο του Δημοσίου έχει ενσωματωμένες τις ετήσιες αυξήσεις μισθών που προβλέπει το προσχέδιο Κατρούγκαλου για την αναπροσαρμογή των αποδοχών.

 

Το υπουργείο Εργασίας στη χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι η ΑΔΕΔΥ με όσα παρουσίασε χθες παραβιάζει την υποχρέωση η συζήτηση για το ασφαλιστικό που είναι ένα εθνικό θέμα να γίνεται με όρους σεβασμού στην αλήθεια. Σύμφωνα με το υπουργείο η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε τρεις διαδοχικές λαθροχειρίες:

 

Λαθροχειρία πρώτη: Η σύγκριση δεν γίνεται με βάση τον ισχύοντα νόμο 3865/2010 Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση), αλλά τον προηγούμενο νόμο 3029/2002 (νόμο Ρέππα). «Δικαιολογία» του συντάκτη του Δελτίου Τύπου: «ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά (sic) να εφαρμοστεί».

 

Λαθροχειρία δεύτερη: Ο νόμος 3865/2010 συνοδεύθηκε από τις διαδοχικές περικοπές, έντεκα τον αριθμό της μνημονιακής περιόδου, οι οποίες αποσιωπώνται, σαν να μην υπήρξαν ποτέ.

 

Λαθροχειρία τρίτη: Η βάση υπολογισμού της σύνταξης, οι συντάξιμες αποδοχές, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι ο μέσος μισθός του εργασιακού βίου. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης δεν εξηγούν πώς υπολογίζουν τις συντάξιμες αποδοχές που παραθέτουν στον πίνακά τους.

 

Τέλος, το υπουργείο στην απάντηση του σχολίασε ότι "Η έσχατη λαθροχειρία τους όμως καταρρίπτεται από μόνη της από το γεγονός ότι εμφανίζουν τη σύνταξη σύμφωνα με το νόμο Ρέππα μεγαλύτερη από το μισθό που έπαιρνε ο δημόσιος υπάλληλος"!».