Συμπτώματα κόπωσης εμφανίζει η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από επτά ανοδικές συνεδριάσεις που απέφεραν υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις . Τα κέρδη αυτά γίνονται τώρα κίνητρο για ρευστοποιήσεις, καθώς μάλιστα στις διεθνείς αγορές το κλίμα αλλάζει και οι πιθανότητες ξαφνικής διόρθωσης αυξάνονται.
Η συνολική εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων του ΧΑ δείχνει ότι η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αναζητώντας κατεύθυνση και νέα επίπεδα ισορροπίας. Παρά τις πιέσεις που εκδηλώνονται, παραμένουν ισχυρές οι προσδοκίες για έναν νέο κύκλο ανόδου.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημαίνοντας ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε περιοχές κρίσιμων αντιστάσεων, όπου η προσφορά θα αυξηθεί και οι πιέσεις μπορεί να ενταθούν. Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένεται στις αμέσως επόμενες; Συνεδριάσεις, σε συνάρτηση και με το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς.
Μάλλον αρνητική ένδειξη για τα χρηματιστήρια οι παρατηρούμενες μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων σε τίτλους σταθερής απόδοσης, που προκαλούν σήμερα γενικευμένη άνοδο τιμών/πτώση αποδόσεων των ευρωπαίκών κρατικών χρεογράφων.
Αρνητικοί καταλύτες που να δικαιολογούν μεγάλη πτώση στο ΧΑ δεν υπάρχουν. Απουσιάζουν όμως και οι παράγοντες που θα συνέβαλαν στην περαιτέρω τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και της συναλλακτικής κίνησης – απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει η αγορά διατηρήσιμη ανοδική δυναμική.
Στο επίκεντρο της προσοχής οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά και οι συζητήσεις με τους δανειστές, όπου κυριαρχούν τα θέματα των τραπεζών - κρατικές εγγυήσεις για το σχέδιο «Ηρακλής», ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.
Μετοχές και δείκτες
Χαρακτηριστικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ ήταν ο χαμηλός τζίρος, ο οποίος ανήλθε σε 46,3 εκατ. ευρώ, ενώ έγιναν και προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων αξίας 2,4 εκατ. ευρώ.
Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις μικρού εύρους, χωρίς σαφή τάση.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,71% (936,19 μονάδες) μέχρι -0,09% (στις 942,08) και τερμάτισε -0,40%, στις 939,17 μονάδες.
Απώλειες 0,21% υπέστη ο FTASE25, που έκλεισε στις 2.349,36 μονάδες.
Σε μεγαλύτερο εύρος διακύμανσης ο τραπεζικός δείκτης: Πήγε αρχικά αρχικά -1,34%., υπερκάλυψε στη συνέχεια τις απώλειες ανακάμπτοντας στο +0,53% και τερμάτισε με οριακά κέρδη 0,17%.
Το θετικό πρόσημο οφείλεται στη Eurobank που γύρισε από -3,3% σε +1,50%. Οριακά στο συν η Alpha (+0,2%). Εθνική και Πειραιώς -1%, Attica -2,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη ήταν περιορισμένα. ΕΥΔΑΠ και Coca-Cola +0,5%, Φουρλής +0,3%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ (-3% μετά από μεγάλη άνοδο το προηγούμενο τριήμερο) Μυτιληναίος -1,5%, ΕΛΠΕκαι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,3%, Σαράντης -1,1%, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Jumbo -0,7%.