Διεθνή

Ανοιχτό παράθυρο για συνομιλίες με τη Β.Κορέα αφήνει ο Μάικ Πενς


 Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν καταλήξει σε μια συνεννόηση για τις ενδεχόμενες περαιτέρω διπλωματικές επαφές με τη Βόρεια Κορέα, αρχικά ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ και κατόπιν απευθείας ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον, άνευ προϋποθέσεων, ανέφερε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Σε δηλώσεις του στην Washington Post επί του αεροσκάφους με το οποίο επέστρεφε στις ΗΠΑ από τη Νότια Κορέα, ο Πενς, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε απευθείας επαφή με βορειοκορεάτες αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάν, τόνισε πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει την «εκστρατεία (άσκησης της) μέγιστης πίεσης» σε βάρος την Πιονγκγιάνγκ, όμως παράλληλα θα εμφανιστεί ανοικτή ως προς την προοπτική να διεξαγάγει συνομιλίες.

Η διεθνής πίεση δεν θα μειωθεί «ωσότου να κάνουν πράγματι κάτι που η συμμαχία να πιστεύει πως αντιπροσωπεύει ένα ουσιώδες βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση», τόνισε ο Πενς στη συνέντευξη αυτή. «Άρα, η εκστρατεία μέγιστης πίεσης θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Αλλά αν θέλουν να μιλήσουν, θα μιλήσουμε», πρόσθεσε ο Πενς.

Ο Πενς φέρεται να κατέληξε σε αυτή τη συνεννόηση με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο οποίος θέλει να αναζητηθεί διπλωματική λύση στην κρίση που έχουν προκαλέσει τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σε δύο συζητήσεις που είχαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νότια Κορέα.

Μια βορειοκορεάτικη αντιπροσωπεία έκανε μια επίθεση γοητείας στη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της για τους αγώνες, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, αλλά η Σεούλ αντιμετωπίζει πάντα με βαθιά επιφύλαξη την Πιονγκγιάνγκ και αμφιβάλλει για την ειλικρίνειά της όσον αφορά οποιαδήποτε προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Μολαταύτα, ο Μουν έδωσε μια αρχική έγκριση για μια συνάντηση με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν — εάν πράγματι αυτή γίνει, θα είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής των δύο χωρών από το 2007.

Πηγή ΑΜΠΕ