Ολο και πιο περίπλοκο γίνεται το παζλ των εξελίξεων στον όμιλο Ελλάκτωρ, όπου συνεχίζεται η αντιπαράθεση βασικών μετόχων για τον έλεγχο της μητρικής εταιρείας, αλλά οι κινήσεις τους φαίνεται να αντιστρατεύονται τους δεδηλωμένους στόχους.
Ερωτηματικά προκαλούν οι μεταβιβάσεις μεγάλων πακέτων μετοχών από την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση, την ώρα που υποτίθεται ότι δίνουν μάχη για να διατηρήσουν την πλειοψηφία και να παραμείνουν στο τιμόνι του ομίλου.
Μετά την μεταβίβαση δύο πακέτων 1.726.489 μετοχών (0,8% της εταιρείας) στις 3 Δεκεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της “Ελλάκτωρ” Αναστάσης Καλλιτσάντσης μεταβίβασε την περασμένη Παρασκευή πακέτο 10.714.000 μετοχών, που αντιστοιχεί σε 5% της εταιρείας και δίνει στον αγοραστή στρατηγική συμμετοχή.
Οπως διέρρευσε στην αγορά, το πακέτο περιήλθε σε χαρτοφυλάκιο που ελέγχεται από τους εφοπλιστές Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκο, που εμφανίζονται προτιθέμενοι να επενδύσουν στον τομέα κατασκευών και real estate, αποκτώντας μεγάλη συμμετοχή στην Ελλάκτωρ.
Η πώληση έγινε από την εταιρεία Pemanoaro, οικογενειακή χόλντινγκ των αδελφών Καλλιτσάντση, η οποία θέλει ισχυρούς συμμάχους στο νέο σχήμα που θα διαμορφωθεί. Κατά πληροφορίες, το τίμημα χρησιμοποιήθηκε για αποπληρωμή μέρους του δανείου 50 εκατ. ευρώ που πήραν από την αμερικανική Farallon προς διετίας, όταν προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν μετοχές της Ελλάκτωρ και να αποκτήσουν τον έλεγχο.
Την ώρα λοιπόν που κορυφώνεται η μάχη και επίκειται έκτακτη Γενική Συνέλευση για αλλαγή ΔΣ και διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, οι αδελφοί Καλλιτσάντση εμφανίζονται να μειώνουν το ποσοστό τους.
Αντίθετα, ενισχύει το ποσοστό του το αντίπαλο στρατόπεδο: Το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh συνεχίζει τις αγορές μετοχών μέσω χρηματιστηρίου, συσπειρώνει γύρω του μικρότερους μετόχους και φέρεται να έχει βρεί πεδίο συνεννόησης-συνεργασίας με τους δύο εφοπλιστές (Καϋμενάκη-Μπάκο), που αυξάνουν επίσης το ποσοστό τους.
Από άλλες πηγές αναφέρεται ότι οι δύο εφοπλιστές θα "συμπλεύσουν" με τους αδελφούς Καλλιτσάντση, από τους οποίους θα αγοράσουν πρόσθετο πακέτο μετοχών, ώστε να αποκτήσουν ποσοστό σχετικής πλειοψηφίας (να καταστούν ο μεγαλύτερος μέτοχος μέσω κοινής εταιρείας συμμετοχών).
Εν τοιαύτη περιπτώσει θα συγκροτηθεί ισχυρή συμμαχία μετόχων, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει την επίθεση των Ολλανδών και των συμμάχων τους (Γιόκαρης, Παναγιωτόπουλος).
Αδιευκρίνιστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι προθέσεις Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος έχει παραχωρήσει στην Reggeborgh οψιόν εξαγοράς του μεριδίου του (12,6%), ενώ παράλληλα φέρεται να συνεργάζεται με τους Ολλανδούς προκειμένου να αναλάβει πάλι τα ηνία του ομίλου.