Οικονομία

Ανοίγει το παιχνίδι με τα σπάνια μέταλλα - Επενδύσεις με γενναία κίνητρα


Εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις οι εξορύξεις κρίσιμων πρώτων υλών - Ποια είναι τα επενδυτικά σχέδια που «τρέχουν»

Τον δρόμο για την εξόρυξη σπανίων μετάλλων που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη, μετά την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές από την Κίνα, ανοίγει η κυβέρνηση με τροπολογία που επιτρέπει την ένταξη των έργων αυτής της κατηγορίας στις στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες ενισχύονται με επιδοτήσεις, γενναία φορολογικά κίνητρα και προωθούνται με διαδικασίες γρήγορης αδειοδότησης (fast track).

Τη διευκόλυνση αυτών των επενδύσεων με κίνητρα έχει ζητήσει επιτακτικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με την ιδιότητα του προέδρου της Eurometaux (ευρωπαϊκή βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων). Μάλιστα, η Metlen έχει σχεδιάσει επένδυση ύψους 295 εκατ. ευρώ για την παραγωγή γαλλίου και επιδιώκει να ενταχθεί στην ανώτερη κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων («Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας»), καθώς θα καλύψει τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς σε γάλλιο για αρκετά χρόνια.

Η κυβέρνηση περιέλαβε τη σχετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών. Στο κεφάλαιο Στ' του νομοσχεδίου προβλέπεται «η συμπερίληψη των επενδύσεων για την παραγωγή, εξόρυξη, διαχωρισμό πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας και κρίσιμων πρώτων υλών που παρουσιάζουν καίρια σημασία για την εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία στο πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για τις Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας, που αποτελούν κατηγορία των Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την ενίσχυση του υφιστάμενου καθεστώτος στήριξης αυτών των επενδύσεων».

Ειδικότερα, η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει μια εξαιρετικά ευέλικτη διαδικασία για την υπαγωγή αυτών των επενδύσεων στις στρατηγικές επενδύσεις. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν:

  • «Επιχειρηματικό σχέδιο («business plan») της επένδυσης που περιλαμβάνει, ιδίως, την ταυτότητα του επενδυτή και των συνεργατών του, ενδεικτικό αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης και το χρονικό διάστημα λειτουργίας της, αναφορά της προηγούμενης εμπειρίας του επενδυτή σε σχέση με το είδος και τη φύση της επένδυσης που προτείνεται, περιγραφή της συνολικής  επένδυσης και των επιμέρους επενδύσεων με ειδικότερη αναφορά στην πλήρωση των κριτηρίων σχετικά με τη δημιουργία νέων ετήσιων μονάδων εργασίας, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την υψηλή προστιθέμενη αξία, την περιβαλλοντική προστασία, την αύξηση των κρίσιμων ευρωπαϊκών πρώτων υλών, τον καθολικό σχεδιασμό, περιγραφή του τρόπου που προτείνεται για την υλοποίηση του έργου, καθώς και περιγραφή των επιμέρους δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών που θα παρασχεθούν».

Τα κίνητρα

Σημειώνεται ότι οι Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας αποτελούν την κορυφαία κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων, οι οποίες λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία κίνητρα, όπως ταχεία αδειοδότηση, φορολογικές απαλλαγές και επιχορηγήσεις/επιδοτήσεις.

Αυτό το θεσμικό πλαίσιο ενισχύεται γενικά με την προτεινόμενη ρύθμιση που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, το οποίο θα καλύψει και τις επενδύσεις για εξόρυξη σπάνιων μετάλλων. Ειδικότερα, προβλέπεται:

α) Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ
φόρου κερδών (...). Ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης φορολογικής απαλλαγής μέσα σε δεκαπέντε (15)
φορολογικά έτη και όχι σε διάστημα μικρότερο των τριών (3) φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος
χρήσης του κινήτρου ή

β) επιτάχυνση φορολογικών αποσβέσεων των παγίων που έχουν ενταχθεί στο εγκεκριμένο σχέδιο επένδυσης με προσαύξηση των συντελεστών κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). Αν ο αρχικός συντελεστής απόσβεσης είναι ανώτερος του είκοσι τοις εκατό
(20%) ο τελικός προσαυξημένος συντελεστής δεν μπορεί να υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%).

Σημειώνεται ότι, εκτός από το project του ομίλου Μυτιληναίου, που είναι και το πιο ώριμο, δεδομένου ότι θα βασιστεί στις υπάρχουσες παραγωγικές δομές της Αλουμίνιον της Ελλάδος, αυτή την περίοδο υπάρχουν τουλάχιστον δύο ακόμη σχέδια για εξορύξεις και παραγωγή στρατηγικών πρώτων υλών.

Στους Μολάους Λακωνίας, έχουν προχωρήσει έρευνες βρετανικής εταιρείας που έχει ανακοινώσει ότι ανακάλυψε μεγάλο κοίτασμα ψευδαργύρου από το οποίο μπορεί να διαχωριστεί το γερμάνιο, ένα κρίσιμο μέταλλο στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με τους ορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Χίο, γίνονται προσπάθειες για να προχωρήσει η εκμετάλλευση κοιτάσματος αντιμονίου και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές.

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις