Τον Νοέμβριο του 2019 ο Εμμανουέλ Λουκάου, αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, εξιστορούσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το πώς επέζησε από την εκτέλεσή του στην πατρίδα του, με μια σφαίρα σφηνωμένη στο κεφάλι του. Τότε περίμενε με αγωνία να εγκριθεί το αίτημα που είχε υποβάλει για να φέρει στην Ελλάδα την οικογένειά του, αίτημα που όμως είχε ήδη απορριφθεί μια φορά, λόγω λανθασμένης εφαρμογής του νόμου. Σχεδόν έναν χρόνο μετά ο δρόμος φαντάζει ακόμα μακρύς, ωστόσο ο Λουκάου έχει στα χέρια του μια ελπιδοφόρα απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.
Η πρωτοφανής ιατρικά επιβίωση του Λουκάου με την σφαίρα στον κρόταφο, τού έχει επιφέρει πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων μετατραυματική επιληψία. Στην Ελλάδα ήρθε το 2012 και τέσσερα χρόνια μετά αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας. Αμέσως μετά την αναγνώρισή του ο Λουκάου κατέθεσε τον Αύγουστο 2016 αίτηση για οικογενειακή επανένωση προκειμένου να φέρει εδώ τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του.
Τον Μάρτιο 2018 η αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας απέρριψε το αίτημά του χωρίς να τον καλέσει σε συνέντευξη και χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή της. Πριν από λίγες ημέρες, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε την απορριπτική αυτή απόφαση, οπότε η αρμόδια υπηρεσία καλείται να εξετάσει ξανά την υπόθεσή του.
Όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Ελένη Κάγιου και Χαρά Κατσίγιαννη, που χειρίζονται την υπόθεσή του, η απόφαση αυτή θεωρείται μεγάλης σημασίας καθώς είναι σπάνιες για τα ελληνικά δικαστήρια οι περιπτώσεις ακύρωσης απορριπτικών αποφάσεων οικογενειακής επανένωσης. Η απόφαση αυτή «αποτελεί μια πρώτη νίκη για τον Εμμανουέλ», τονίζουν και συμπληρώνουν ότι «δημιουργεί νομολογιακό προηγούμενο για αντίστοιχες υποθέσεις».
Ωστόσο, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, καθώς μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, η αρμόδια Διοίκηση καλείται να κρίνει ξανά την υπόθεσή του και όπως διευκρινίζουν οι δικηγόροι, «σε περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης της Διοίκησης με τη δικαστική απόφαση, θα καταθέσουμε σχετική αίτηση συμμόρφωσης».
Ο Λουκάου από την πλευρά του εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «θέλω να είμαι μαζί με την οικογένειά μου για να μπορώ να τη φροντίζω» και συμπληρώνει: «Όλα τα πράγματα παίρνουν χρόνο, πρέπει ο άνθρωπος να έχει υπομονή. Η υπομονή και η επιμονή δικαιώνουν στο τέλος».
Οι δύο δικηγόροι του υπογραμμίζουν εξάλλου ότι η ίδια η υπόθεση του Λουκάου «αντανακλά τη ζοφερή πραγματικότητα του συνόλου των αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, που επί σειρά ετών προσπαθούν ανεπιτυχώς να επανενωθούν με τις οικογένειές τους».