Πολιτική

Ανοίγει ξανά η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ


 Με την κοινωνία στα κάγκελα και τους διαδηλωτές στους δρόμους συνεχίζεται σήμερα η μάχη της κυβέρνησης στο Χίλτον, με το ασφαλιστικό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα πραγματοποιήσει, ακόμα ένα κρίσιμο ραντεβού με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, ενώ το απόγευμα σειρά έχει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Οι εκκρεμότητες της επανασύστασης διυπουργικής επιτροπής για θέματα ανταγωνισμού και υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ, όπως και οι παρεμβάσεις σε αλοκοολούχα ποτά, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 6 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου. Ο λόγος για τα κλειστά επαγγέλματα και τα βήματα προόδου που έχει ή δεν έχει κάνει η Ελλάδα αναφορικά με την υιοθέτηση 10 συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της πρώτης δέσμης προαπαιτούμενων το περασμένο φθινόπωρο είχαν προωθηθεί δράσεις για τις αγορές των αλκοολούχων ποτών και των πετρελαιοειδών.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται φυσικά και οι συντάξεις, που θα εξεταστούν το μεσημέρι στην συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλο με το κουαρτέτο, ενώ σειρά παίρνουν επίσης σήμερα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ακολουθούν οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και η ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, το κουαρτέτο δεν πείθεται ότι θα εισπραχθούν 1,2 δισ. ευρώ από μέτρα, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

 Στο τραπέζι θα τεθεί πάλι η ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να περιμένει τις απαντήσεις των δανειστών μετά τα ποσοτικά στοιχεία που τους παρέδωσε για διάφορες παραμέτρους του σχεδίου. Πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν  ότι έχει ζητηθεί από τους δανειστές να καταρτίσουν μια λίστα με όλες τις αντιρρήσεις που έχουν και να την καταθέσουν γραπτώς. Στόχος της κυβέρνησης πριν αναχωρήσουν οι επικεφαλής από την Αθηνά δεν είναι να υπάρξει συμφωνία, αλλά να βρεθεί το γενικό πλαίσιο σε όλα τα θέματα, προκειμένου ο δεύτερος γύρος της αξιολόγησης να μην ξεκινήσει από μηδενική βάση και να διαρκέσει όσο το δυνατό λιγότερες ημέρες.