Πολιτική

Ανοίγει η ψαλίδα αμοιβών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα


Παρά τις 13(!) μειώσεις μισθών που έγιναν την τελυταία 7ετία, οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα είναι πολύ υψηλότερες απ' ό,τι στον ιδιωτικό. Η ανισότητα διευρύνθηκε  μάλιστα την τελευταία διετία, καθώς οι πραγματικές αποδοχές των εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μειώθηκαν ταχύτερα απ' ό,τι στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του  Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), οι μέσες αποδοχές των απασχολούμενων στο Δημόσιο και σε ΔΕΚΟ ξεπερνούν κατά 15% τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν κάτω από 800 ευρώ τον μήνα,  ενώ στο Δημόσιο οι μισοί  παίρνουν άνω των 1.000 ευρώ και  μόλις το 11% έχει αμοιβές κάτω από 800 ευρώ.

Την ίδια ώρα μόλις το 17% των υπαλλήλων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα έχουν μισθό πάνω από 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η μισθολογική δαπάνη στη γενική κυβέρνηση αυξήθηκε το 2016 κατά 0,7% σε σχέση με το 2015, ενώ εκτός των άλλων στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2016 οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 17.880.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το ωριαίο κόστος εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 3,4% στο δ' τρίμηνο του 2016, ενώ στον επιχειρηματικό τομέα μειώθηκε κατά 3,3%.

Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση του κόστους εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν οφείλεται σε αύξηση των βασικών μισθών των εργαζομένων, αλλά των ασφαλιστικών εισφορών και των διαφόρων επιδομάτων.

Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας φέρνει στην επιφάνεια την τραγική πραγματικότητα της αγοράς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όπου καταγράφονται:

  • Μείωση των μισθών σε επίπεδα κάτω των 800 ευρώ μεικτά για περισσότερους από τους μισούς εργαζομένους
  •  Εντυπωσιακή αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικώ
  •  Απόλυτη κυριαρχία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης έναντι της πλήρους
  • Σημαντική αύξηση του ποσοστού φτώχειας, από το 27,7% το 2010 στο 35,7% το 2015