Διεθνή

Ανοίγει η αυλαία για το μεγάλο φινάλε του δράματος Brexit


Ανοίγει η αυλαία για το μεγάλο φινάλε του δράματος Brexit, το οποίο κρατά την ΕΕ και ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιούνιο του 2016 σε εγρήγορση.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Τη μεγάλη της, ίσως τελευταία εμφάνιση στη σκηνή των Βρυξελλών, ετοιμάζεται να κάνει η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Για άλλη μια φορά θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για 15 λεπτά για το όραμα εξόδου της μπροστά στα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με πηγές βρετανικών ΜΜΕ, η πρωθυπουργός δεν έχει ετοιμάσει νέες προτάσεις. Την ίδια ώρα δεν προβλέπεται κάποια συζήτηση με την Τερέζα Μέι και σίγουρα καμία διαπραγμάτευση.

Μετά το λόγο της βρετανίδας πρωθυπουργού σειρά θα έχει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια τα 27 κράτη μέλη θα επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι επιθυμούν μια τακτική έξοδο των Βρετανών χωρίς ωστόσο να θυσιαστούν οι αρχές της ΕΕ όπως η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Τέλος θα συζητηθεί εάν θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στα μέσα Νοεμβρίου.

Βέβαιη μόνο η ημερομηνία εξόδου

Λόγω του ότι η πρωθυπουργός Μέι εκτιμά ότι η ΕΕ και η κυβέρνησή της βρίσκονται πολύ κοντά σε μια συμφωνία, η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση είναι πεπεισμένες ότι το Νοέμβριο θα υπάρξει άλλη μια πράξη στο έργο που λέγεται Brexit. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι θα υπάρξει και λύση. Το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει την όποια συμφωνία. Προς το παρόν η πρωθυπουργός δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για καμία εκδοχή συμφωνίας Brexit. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι η ημερομηνία εξόδου: η 29η Μαρτίου 2019.

Εάν το δράμα του Brexit λήξει μετά και από την τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη πράξη χωρίς συμφωνία αλλά με διαμάχη, τότε θα είμσατε προτοιμασμένοι δηλώνουν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μια μέρα πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

Όλοι προτιμούν τη συμφωνία

Ωστόσο και οι δυο πλευρές τονίζουν ότι προτιμούν μια συμφωνία. Μια συμφωνία θα περιελάμβανε μια περίοδο προσαρμογής δυο ετών, συμπεφωνημένα δικαιώματα για βρετανούς πολίτες στην ΕΕ και ευρωπαίους πολίτες στη Μ. Βρετανία καθώς και ένα «λογαριασμό εξόδου» ύψους 39 δις ευρώ.

Γερμανός διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε το βράδυ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ότι το 90% της συμφωνίας εξόδου καθώς και μιας δήλωσης για το πολιτικό μέλλον είναι έτοιμο. Μήλον της έριδος αποτελούν τα χερσαία σύνορα μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (ΕΕ) και της Βόρειας Ιρλανδίας (Μ. Βρετανία). Προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη στη Β. Ιρλανδία που στο παρελθόν επλήγη σημαντικά από τον εμφύλιο πόλεμο, τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν νοητά.

Διαβαστε επισης