Μια ξύλινη, σε σχήμα ντόνατ, «κιβωτός» γεμάτη με γλυπτά ζώα είναι ο πυρήνας του παιδικού μουσείου ANOHA το οποίο εγκαινιάστηκε προσφάτως στο Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου.
Το μουσείο σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Olson Kundig ως προσθήκη στο σχεδιασμένο από τον Daniel Libeskind Jewish Museum Berlin για να είναι χώρος «ανακάλυψης, εξερεύνησης και παιχνιδιού».
Η ιδέα του αρχιτεκτονικού γραφείου ήταν να χρησιμοποιήσει την ιστορία της Κιβωτού του Νώε ως εύκολο τρόπο κατανόησης ζητημάτων που αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Η αρχική επωνυμία του ήταν «Arche Noah» – «Κιβωτός του Νώε» στα γερμανικά – αλλά επελέγη το ANOHA ως λέξη την οποία μπορούν να προφέρουν όλες οι ηλικίες
Βρίσκεται απέναντι από το Εβραϊκό Μουσείο, μέσα σε κτήριο μπρουταλιστικού ρυθμού που στέγαζε παλιά αγορά λουλουδιών. Άφησαν εν πολλοίς ανέγγιχτο το κτήριο της δεκαετίας του 1960, ενθέτοντας μόνο μια ξύλινη δομή μέσα στον τσιμεντένιο σκελετό.
«Έμπνευση για τη με εμβαδόν 585 τετραγωνικά μέτρα κιβωτό αντλήθηκε από δύο φαινομενικά ετερόκλιτες πηγές: ένα κείμενο των Σουμερίων στο οποίο περιγράφεται μια κυκλική κιβωτός και το Space Station V, αστρόπλοιο από την ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ “2001: Οδύσσεια του Διαστήματος”» διευκρίνισαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο.
Ο καλλιτέχνης Wolfram Spyra σχεδίασε έναν χώρο ως προθάλαμο της κιβωτού, ο οποίος μέσω μιας σειράς εκπαιδευτικών εκθεμάτων που σχετίζονται με την ιστορία του Κατακλυσμού που υπάρχει στην Τορά (την Πεντάτευχο) γεννά την αίσθηση ότι ο επισκέπτης βρίσκεται κάτω από το νερό. Με την είσοδο στο μουσείο, ο επισκέπτης βρίσκεται σε έναν χώρο με ράμπες, κλίμακες, διαδραστικές εκθέσεις και σημεία για παιχνίδι που θέτουν επί τάπητος τα πάντα: από βιολογικούς κύκλους διαφόρων ειδών μέχρι τον σχεδιασμό κατοικιών που είναι ανθεκτικές στις πλημμύρες.
«Σχεδιάσαμε το ANOHA μέσα από τον φακό της εμπειρίας ενός παιδιού» υπογράμμισε ο επικεφαλής σχεδιασμού Alan Maskin. Δεκαοχτώ Γερμανοί καλλιτέχνες δημιούργησαν από επαναχρησιμοποιημένα ή ανακυκλωμένα καθημερινά αντικείμενα περισσότερα από 150 γλυπτά ζώα, τα οποία είναι διάσπαρτα στον χώρο ( https://www.instagram.com/p/CADY-wspCpK/ ).
Αυτά τα «ζώα» μπορεί ο επισκέπτης να τα «ταΐσει» ή να τα «χτενίσει». Επιπλέον, «αφοδεύουν» με τη μορφή χρωματιστών σφαιρών που μπορούν να χρησιμεύσουν ως «λίπασμα» για τα γλυπτά φυτά τα οποία είναι δίπλα.