Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο ελληνικό χρηματιστήριο λόγω των καλών νέων από το χθεσινό Eurogroup. Από την άλλη πλευρά πιέσεις έχουν εκδηλωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες χάνουν γύρω στο 0,5%. Νωρίτερα οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν πιο χαμηλά λόγω της μείωσης του εμπορίου στην Κίνα αλλά στη συνέχεια περιόρισαν τις απώλειες, όταν ανέκαμψε το πετρέλαιο. Πάντως, και σήμερα υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στο ΧΑ.
Η επιστροφή του κουαρτέτου, παρά την ύπαρξη των διαφορών, είναι μια θετική εξέλιξη από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει μπροστά του έναν μήνα για να γεφυρώσει τις υπάρχουσες αποκλίσεις. Παρ’ όλα αυτά συχνά τα χρηματιστήρια μπορούν να καταγράφουν απώλειες ακόμα και όταν υπάρχουν θετικές ειδήσεις και έχουν προεξοφληθεί από ένα μέρος της αγοράς.
Ο Μοσκοβισί είπε χθες Ντάισελμπλουμ, «Νομίζω, ότι ξεκίνησες μία τεράστια συζήτηση, μία τεράστια συζήτηση για το χρέος, για την ελάφρυνση του χρέους» κι αυτός απάντησε «Το έκανα επίτηδες». Νωρίτερα, ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει, ενώπιον των δημοσιογράφων, ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί επί τάπητος στο εγγύς μέλλον και ότι είμαστε κοντά στο σημείο έναρξης αυτού του διαλόγου». Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κι άλλες προσπάθειες και ως αντάλλαγμα το Eurogroup θα λάβει πολιτικές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως είπε η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει «πολύ σύντομα».
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων η οποία ποντάρει στο σενάριο ότι θα ολοκληρωθεί θετικά η αξιολόγηση. Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 927 μονάδες βάσης από 935 μονάδες βάσης.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται αρνητικά καθώς οι επενδυτές επηρεάζονται από τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας τον Φεβρουάριο. Η πτώση των εξαγωγών κατά 20,6% τον Φεβρουάριο φανερώνει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από όσα μπορεί να κρύψει το Πεκίνο, καθώς ξεκινά το σχεδιασμό της πολιτικής του σε βάθος πενταετίας. Η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις. Ο Nikkei βρέθηκε σχεδόν στο -1%, παρά τη θετική αναθεώρηση του ιαπωνικού ΑΕΠ για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο.
Να σημειωθεί ότι αρκετοί αναλυτές περιμένουν μια διόρθωση των χρηματιστηρίων καθώς οι τιμές έχουν ανέβει αρκετά από τις 11 Δεκεμβρίου - ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει κερδίσει γύρω στο 11%.
Στατιστικά
Ο ΓΔ στις 565 μον. (+1,0%) ο τραπεζικός δείκτης στις 40,3 μον. (+4,8%), η μεγάλη κεφαλαιοποίηση στις 153,3 μον. (+0,4%) και η μεσαία κεφαλαιοποιηση στις 598 μον. (+0,1%). Ο τζίρος στα 40 εκατ. ευρώ.
O ΓΔ το τελευταίο διάστημα