Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε μια σειρά από οικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς πτώση κατέγραψαν οι οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο τόσο σε ετήσια όσο και μηναία βάση, με τα νοικοκυριά να δείχνουν ότι συνεχίζουν να υφίστανται πίεση από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια.Σύμφωνα με τη Eurostat, σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις ήταν μειωμένες φέτος κατά 3% από το ίδιο διάστημα τον Φεβρουάριο του 2022. Σημειώνεται ωστόσο ότι η μέτρηση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς, καθώς οι αναλυτές περίμεναν πτώση 3,5%.Σε μηναία βάση ο τζίρος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 0,8% στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, όσο προέβλεπαν και οι αναλυτές,  μετά την αύξηση 0,8% που είχε εμφανίσει τον Ιανουάριο.Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,9% στον μήνα και κατά 3,1% ετησίως.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στις λιανικές πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων που υποχώρησαν κατά 1,8% σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ τα προϊόντα εκτός τροφίμων είχαν μειωμένο τζίρο κατά 0,7% και η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ καπνός κατά 0,6%.Η μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χωρών παρουσιάστηκε στην Σλοβενία με βουτιά 10,5%, ενώ ακολούθησαν Ουγγαρία και Πολωνία με 2% και η Σουηδία με 1,6%. Αντίθετα, στην Κύπρο ο τζίρος αυξήθηκε κατά 1,6%, στο Λουξεμβούργο κατά 0,8% και στο Βέλγιο κατά 0,7%.

Στην πρόβλεψη του για την παγκόσμια ανάπτυξη προχώρησε το ΔΝΤ, ενώ σημειώνει ότι οι προοπτικές την επόμενη πενταετία είναι οι χαμηλότερες εδώ και δεκαετίες. Ειδικότερα, το βασικό σενάριό του προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,8% φέτος και 3% το 2024 έναντι αύξησης 3,4% πέρυσι. Για την Ευρωζώνη προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και 1,4% το 2024 έναντι 0,5% και 1,5% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί στο 5,3% από 8,4% πέρυσι. Παρά την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στο β' εξάμηνο του 2022, η εμπιστοσύνη είναι φέτος μειωμένη σε σχέση με τις αρχές του περασμένου έτους.

Η κατάσταση έχει γίνει πιο σύνθετη μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή και το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης, ιδιαίτερα για τις αναπτυγμένες οικονομίες, είναι πολύ μεγαλύτερος. «Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα, αν η κατάσταση συνεχισθεί», σημειώνει η έκθεση. «Οι αρμόδιοι για την πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσουν δύσκολα διλήμματα για τη μείωση του πληθωρισμού και τη διατήρηση της ανάπτυξης με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρεται.

Το Ταμείο εκτιμά ότι η μείωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι σχετικά αργή και η επιστροφή στον στόχο των κεντρικών τραπεζών θα επιτευχθεί το 2025 στις περισσότερες χώρες. «Ο δρόμος για την επάνοδο στη νομισματική σταθερότητα θα μπορούσε να είναι μακρύς», σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών. Αναφορικά με τα επιτόκια, σημειώνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις αυξήσεις τους καθώς είναι λίγες οι ενδείξεις υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού. «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, εγείροντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους κάποιων χωρών».

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 461.68 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.60%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,332.95 μονάδες, με κέρδη 0.55%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,782.1 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.52%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,655.95 μονάδες, με άνοδο 0.37%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,390.28 μονάδες, ενισχύθηκε 0.89%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,504, με άλμα 1.07%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,235.39 μονάδες, μειωμένος κατά 0.83%.

Διαβαστε επισης