Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, ενώ μεγαλύτερες δυσχέρειες αντιμετωπίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών της ευρωζώνης, κατά τον Μάρτιο, όπως φαίνεται από τους δείκτες της S&P Global. Ο PMI έφτασε στις 45 μονάδες έναντι 47,6 μονάδων τον Φεβρουάριο, στη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τριών μηνών. Κάθε μέτρηση υπό των 50 μονάδων δείχνει συρρίκνωση των σχετικών δραστηριοτήτων. Ο κατασκευαστικός PMI στη Γερμανία διολίσθησε στις 42,9 μονάδες, από 48,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, στη Γαλλία βρέθηκε στις 45,3 μονάδες, από 45,2 μονάδες τον Φεβρουάριο και στην Ιταλία διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες, από 47,6 μονάδες τον Φεβρουάριο. Η S&P Global τονίζει η πτώση του Μαρτίου αποδίδεται κυρίως στη μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις κατοικίες, στα δημόσια έργα και στις εμπορικές κατασκευές.
Ανοδο 0,6% σημείωσε σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε μηνιαία βάση η παραγωγή στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 2%. Εξαιρουμένης της ενέργειας και των κατασκευών η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,4%, ακολουθούμενη από το άλμα 3,4% στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών. Η παραγωγή καταναλωτικών και ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 1,4% και 1,8% αντίστοιχα. Ωστόσο, η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας πτώση 1,1% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν.
Μειώθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την πρώτη ημέρα του Απριλίου. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας βρέθηκαν στις 228.000 από 246.000 την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από αναθεώρηση της αρχικής μέτρησης των 198.000. Οι αναλυτές περίμεναν 200.000. Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες,σε μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, έπεσε στις 237.750 από 242.000 την προηγούμενη εβδομάδα.
Ως τις πιο αδύναμες των τελευταίων 3 δεκαετιών χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια, συμβουλεύοντας τις χώρες να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό που προκαλείται από τη γεωπολιτική ένταση και να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε σήμερα πως προβλέπεται επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας κατά περίπου 3% την επόμενη πενταετία, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια «δαγκώνουν» και σύμφωνα με το Bloomberg είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από το 1990, και βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο 3,8% για τις τέσσερις πενταετίες των τελευταίων 20 χρόνων. Το 2023 το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί λιγότερο από 3%, σημείωσε και πρόσθεσε πως ως πρόβλεψη του Ιανουαρίου το 2,9%. Η ίδια τόνισε πως περίπου το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αντιμετωπίσει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και ευρωζώνη.
Λόγο γα πιθανή νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Μάιο, έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φιλιπ Λέιν, υπό την προϋπόθεση πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σύμφωνα με τις προβλέψεις. Συγκεκριμένα, ο ίδιος, σε δηλώσεις του το ΚΥΠΕ, τόνισε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της ΕΚΤ, πριν δηλαδή τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, "θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει περαιτέρω αύξηση τον Μάιο". Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά τα δεδομένα ώστε να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να ισχύουν οι συνθήκες που θα δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Μάιο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι η απόφαση του Μαΐου θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την αξιολόγηση της τράπεζας για την υποκείμενη δυναμική των τιμών και από το πόσο γρήγορα οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων επηρεάζουν την οικονομία.
Η Ελβετία έδωσε οδηγίες στην Credit Suisse να ακυρώσει ή να μειώσει όλες τις εκκρεμείς καταβολές μπόνους στις τρεις ανώτερες βαθμίδες διοικητικών στελεχών.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 458.94 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.51%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,309.85 μονάδες, με κέρδη 0.27%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,739.7 μονάδες, ανεβαίνοντας 1%.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,597.05 μονάδες, με άνοδο 0.50%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,324.75 μονάδες, ενισχύθηκε 0.12%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 27,203 μονάδες, με άλμα 1.25%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,313.78 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 0.64%.