Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς ο πληθωρισμός των Ηνωμένων Πολιτειών και οι εκτιμήσεις των μελών της ΕΚΤ βρίσκονται στο προσκήνιο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, ενώ μικρή πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δομικός έφτασε σε υψηλό 40 ετών. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός έπεσε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο από 8,3% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβηκε 0,4%. Oι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανέβει 8,1%. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021, όντας στο υψηλότερο σημείο από το 1982. Τον Αύγουστο ο δομικός δείκτης είχε αυξηθεί 6,3%, ενώ σε μηνιαία βάση εκτοξεύθηκε 0,6%. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 6,5% και μηνιαία 0,2%. Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχειών, η απόδοση του 10ετούς τίτλου ανέβηκε 15 μονάδες βάσης στο 4,004%. Τα προθεσμιακά συμβόλαια της Fed αναμένουν αύξηση 75 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση.

Σε διψήφιο ποσοστό σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, ο οποίος και ενισχύθηκε ξανά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανέβησε επίπεδο ρεκόρ 70 ετών καθώς διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1951. Ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 10% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους, με βάση τα εθνικά πρότυπα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 10,9%, επίσης αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,9% σε μηνιαία βάση με βάση τα εθνικά πρότυπα και 2,2% με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ, και τα δύο αντίστοιχα των εκτιμήσεων και χωρίς αναθεωρήσεις από την προκαταρκτική εκτίμηση.

Tον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία έκρουσε και η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενστερνίζεται την άποψη που έχουν εκφράσει κι άλλοι θεσμοί και φορείς, σχετικά με τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας, προειδοποιώντας ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη μπορεί να κινδυνεύσει. 

«Επέκρινε» τρόπον τινά τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το γεγονός ότι εξακολουθούν να υποτιμούν τον συστημικό κίνδυνο. «Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι πιο αυστηρές χρηματοδοτικές συνθήκες ασκούν πιέσεις στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των εταιρειών και των νοικοκυριών. Παρά τις πρόσφατες προσαρμογές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να φαίνεται ότι προεξοφλούν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξαιρετικά αισιόδοξα». 

Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι πρέπει να παρακολουθείται στενά η πορεία του πληθωρισμού, που έχει εκτοξευτεί σε διψήφιο αριθμό στην Ευρωζώνη, λέγοντας πως «Οι πιέσεις των τιμών εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερους τομείς, ιδιαίτερα λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους και των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά επίσης εξαιτίας της ανάκαμψης της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών». Αναλυτές αλλά και μέλη της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε άλλα δύο «τζάμπο» αυξήσεις επιτοκίων (0,75%), αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος σημείωσε σήμερα ότι "οι φορείς της αγοράς θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας. Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να φέρουμε τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο του 2%, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο". 

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Πίτερ Καζίμιρ τόνισε πως η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της στη λεγόμενη περιοριστική περιοχή προκειμένου να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ρεκόρ σημείωσε τον Αύγουστο το εμπορικό έλλειμμα της ευρωζώνης, το οποίο και ανήλθε στα 51 δισ. ευρώμε τις υψηλές τιμές της ενέργειας να στέλνουν στα ύψη τις τιμές των εισαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022 κατά 10% εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους επαγγελματικών ομοσπονδιών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ επιβεβαίωσε σήμερα ότι αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργό Λις Τρας -- ο τρίτος υπουργός Οικονομικών που αποχωρεί από την κυβέρνηση φέτος. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει το σχέδιό της να μην αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων, σε μια νέα στροφή 180 μοιρών σε ό,τι αφορά το πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, προκειμένου να "καθησυχάσει τις αγορές".

Στην περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας προχωράει η Royal Mail μετά τις προβλέψεις για λειτουργικές ζημιές στη χρήση. Από τις απώλειες των θέσεων εργασίας που απαιτούνται, περίπου οι μισές πρέπει να έρθουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου και οι υπόλοιπες μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, τόνισε. Δεδομένων των αναμενόμενων αποχωρήσεων, οι πραγματικές απολύσεις αναμένεται να ανέλθουν σε 5.000-6.000.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 391.98 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 0.73%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,381.75 μονάδες, με κέρδη 0.58%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,858.69 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.12%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,440.27 μονάδες, με άλμα 0.69%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,931.92 μονάδες, ενισχύθηκε 0.90%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 20,930 μονάδες, με άνοδο 0.69%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,379.42 μονάδες, αυξανόμενος 0.42%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα