Αγορές

Άνοδος στις αγορές της Ευρώπης


Με άνοδο έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ G7 και ΕΚΤ μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν κέρδη, καθώς Δεν φαίνεται να έπεισαν τις αγορές ομολόγων οι σημερινές εξαγγελίες Κριστίν Λαγκάρντ. Η ΕΚΤ όπως αποκάλυψε σήμερα η επικεφαλής της, ξεκινάει από την Παρασκευή 1η Ιουλίου, τις «ευέλικτες αγορές ομολόγων» σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού κυρίως για τα υπερχρεωμένα κράτη του Νότου. «Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον ευέλικτο τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της πανδημίας (ΡΕΡΡ) αρχής γενομένης της 1ης Ιουλίου» ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέδριο στην Πορτογαλία. Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του είχε αποφασίσει να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο προκειμένου να παρεμβαίνει η ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων μετά των τερματισμό των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει σήμερα, και να προχωρήσει με ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν. Η επικεφαλής της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε σήμερα την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει με πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στην περίπτωση που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμείνουν δυσοίωνες. Το βασικό σενάριο μέχρι στιγμής προβλέπει μία αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% στις 21 Ιουλίου και άλλη μία, ισόποση, το Σεπτέμβριο. Όσον αφορά στο νέο εργαλείο το οποίο θα αντικαταστήσει τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, η επικεφαλής της ΕΚΤ το περιέγραψε σε αδρές γραμμές, αναφέροντας ότι «θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αλλά και να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη - μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική». Επίσης, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός «για ένα ορισμένο διάστημα ακόμη» στην ευρωζώνη, Επίσης βλέπει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική μας», όπως δήλωσε η ίδια απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους.

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης στα βασικά επιτόκια πάνω από τις 25 μονάδες βάσης που έχει συμφωνηθεί εάν διατηρούν οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, υπογράμμισε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Πίτερ Καζάκς, μιλώντας σε τραπεζικό φόρουμ. Ο ίδιος τόνισε ότι «εάν δούμε πως ο πληθωρισμός επιδεινωθεί και δούμε και αρνητικές προοπτικές του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα, τότε -κατά την άποψη μου- η εμπροσθοβαρής αύξησης των επιτοκίων θα ήταν μια λογική επιλογή». Ο Καζάκς επεσήμανε ότι η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό ο κατακερματισμός «να μην σταθεί εμπόδιο στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής».

Στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου αποφάσισαν να προχωρήσουν οι G7 επεκτείνοντας τους περιορισμούς και στις θαλάσσιες μεταφορές αν πωλείται πάνω από αυτή την τιμή. Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν από κοινού ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς κατέληξαν σε σειρά αποφάσεων, με προεξέχουσα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πτωτικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Ιούνιο ενώ η πρόβλεψη του Ιουλίου μειώθηκε κατά 1,2 μονάδες σε μηνιαία βάση, φθάνοντας στις -27,4 μονάδες, όπως ανέφερε το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK σε έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα. Το ποσοστό του Ιουλίου αντιπροσωπεύει ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών. Οι οικονομικές προσδοκίες κινήθηκαν καθοδικά, καθώς ο δείκτης υποχώρησε 2,4 μονάδες σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στις -11,7 μονάδες, ενώ οι προσδοκίες εισοδήματος μειώθηκαν κατά 9,8 μονάδες, φθάνοντας στις -33,5, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002. Ο δείκτης τάσης για αγορά κατηφόρισε κατά 2,6 μονάδες από το τον προηγούμενο μήνα στο -13,7, το χειρότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2008.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 416.22 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.27%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,549.45 μονάδες, με κέρδη 0.3%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις  7,329 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.97%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,232.42 μονάδες, με άλμα 0.35%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,086.02 μονάδες, ενισχύθηκε 0.64%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,098 μονάδες, με άνοδο 0.77%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,316.5 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.9%.

Διαβαστε επισης