Με άνοδο έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς η χθεσινή αύξηση επιτοκίων της Federal Reserve, παρόλο που η αμερικάνικη οικονομία οδεύει προς ύφεση.
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε κέρδη, ενώ νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης – μεταξύ 2,25% και 2,50% – ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Fed, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
«Οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν επιβραδυνθεί. Ωστόσο η δημιουργία θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι χαμηλό», αναφέρει η ανακοίνωση της Fed που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής. Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών Fed υπογραμμίζει τη δέσμευση για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. Η Fed τονίζει πως ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αντανακλώντας τις ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία στην προσφορά και τη ζήτηση και προσθέτει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί επιπρόσθετη ανοδική πίεση στις τιμές, ενώ επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Αυτή είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed: +0,25% τον Μάρτιο, +0,25% τον Μάιο, +0,75% τον Ιούνιο (η πιο επιθετική αύξηση από το 1994) και +0,75% σήμερα. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα 12 μέλη της νομισματικής επιτροπής, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις το προσεχές διάστημα. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνήθως προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε ξανά σε μια επιθετική κίνηση, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που τον Ιούνιο έφθασε σε νέο υψηλό 40 ετών (9,1%). Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους ότι η επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να αποδειχθεί πιο ισχυρή από την αναμενόμενη, κάτι που θα μπορούσε να επιβαρύνει την αγορά εργασίας ή ακόμη και να οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.
"H αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ήταν σωστή με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Fed δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση αν χρειαστεί, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι μια απόφαση που έχει ήδη λάβει και θα λαμβάνει κάθε φορά τις αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα τιμών είναι κάτι που πρέπει να επιτύχει η Fed και δεν υπάρχει εναλλακτική στο ζήτημα αυτό. Ο Πάουελ είπε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα τιμών δεν σημαίνει αναγκαστικά και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Υπάρχει μονοπάτι για την αποφυγή της ύφεσης, δήλωσε, αλλά παραδέχτηκε ότι το μονοπάτι αυτό έχει γίνει πιο στενό. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει πώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση αυτή τη στιγμή. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τους μισθούς είναι ισχυρά και δεν συμβαδίζουν με μια ύφεση.
Νέα πτώση σημειώθηκε στο ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, οδηγώντας προς ύφεση την αμερικάνικη οικονομία. Σύμφωνα με το υπουργείο εμπορίου της χώρας, το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2022 μειώθηκε κατά 0,9% σε ετήσια βάση, ευρισκόμενο για δεύτερη φορά σε πτώση, γεγονός που καταδεικνύει ύφεση, ενώ η αμερικανική υπηρεσία αρμόδια για την Οικονομική Έρευνα θεωρεί ως ύφεση τη πτώση στην οικονομική δραστηριότητα κατά μήκος της οικονομίας για μερικούς μήνες. Οι δαπάνες των καταναλωτών ανέβηκαν μόλις 1% στο τρίμηνο, ενώ ο πληθωρισμός έτρεχε.Οι δαπάνες στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχυθηκαν κατά 4,1%, το οποίο αντιστάθμισε τις απώλειες 5,5% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και στα διαρκή κατά 2,6%.
Μειώθηκαν κατά 5.000 οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως αναφέρει του υπουργείου Εργασίας της χώρας, οι νέοι άνεργοι έφτασαν τις 256.000. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων ενισχύθηκε κατά 6.250 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας και άγγιξε τις 249.250.
Στη διαβεβαίωση πως η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική παρά τους αντίθετους ανέμους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη, προέβη η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γέλεν, υπογραμμίζοντας ότι η απασχόληση παραμένει ισχυρή. Η ίδια, σύμφωνα με το Bloomberg, επισήμανε ότι η οικονομία είναι σε μια φάση οικονομικής επιβράδυνσης, κάτι το οποίο είναι καθοριστικό για τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά δεν βρίσκεται σε ύφεση. «Βλέπουμε μια σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αλλά μια πραγματική ύφεση συνιστά μια ευρεία αποδυνάμωση της οικονομίας. Δεν είναι αυτό που βλέπουμε τώρα» είπε η Γέλεν. Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ σημείωσε ότι η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως η άνοδος στις τιμές καταναλωτή θα πέσει τις ερχόμενες ημέρες.
Η JP Morgan και η HSBC εκτιμούν ότι το ευρώ θα ακολουθήσει πτωτική πορεία τους επόμενους μήνες και θα πέσει στα 0,95 δολάρια. Κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών των δύο οίκων, η ισοτιμία ένα προς ένα ευρώ/δολάριο θα αποτελεί σύντομα παρελθόν.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 32,526.86 μονάδες, με κέρδη 1.02%.
Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε στις 4,072.15 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.21%.
Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 12,162.59 μονάδες, με άνοδο 1.08%.
Tο συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε στα 1.750,3 δολάρια ανά ουγγιά, αυξανόμενο κατά 31,2 δολάρια ή 1,8%.
Στο πετρέλαιο, το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου ανέβηκε 52 σεντς ή 0,49% στα 107,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI διολίσθησε κατά 0,9% ή 84 σεντς, όντας στα 96,42 δολάρια.