Ανοδικά κινούνταν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα χάρη στην αισιοδοξία για την ισχύ της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας και στις ελπίδες ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα διατηρήσουν σε ισχύ τους περιορισμούς στην παραγωγή.
Το πετρέλαιο τύπου μπρεντ ενισχύθηκε κατά 2,1% στα 64,07 δολάρια το βαρέλι στις 13:23 ώρα Ελλάδας, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται κατά 2,3% στα 60,52 δολάρια το βαρέλι.
Υπουργοί από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς-συμμάχους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, συνεδριάζουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για να αξιολογήσουν την πολιτική τους για την παραγωγή του αργού. Η ομάδα ΟΠΕΚ+ θα συζητήσει τις επιλογές της από τον Μάιο και ύστερα, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης των μειώσεων που ισχύουν σήμερα και μιας σταδιακής αύξησης της παραγωγής, όπως δήλωσαν τρεις πηγές από τη συμμαχία.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα για να στηρίξει τις τιμές και να μειώσει την υπερβάλλουσα προσφορά. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε επιπρόσθετη οικειοθελή μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
«Δεδομένων των πρόσφατων διακυμάνσεων στην τιμή, μαζί με τις ανησυχίες για τη ζήτηση που αναδύονται και πάλι, υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι ο ΟΠΕΚ+ πιθανόν θα παρατείνει τις σημερινές μειώσεις για έναν ακόμα μήνα», ανέφερε ο αναλυτής της ING Γουόρεν Πάτερσον.
Ο ΟΠΕΚ+ έχει μειώσει την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο φέτος κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα λόγω των νέων lockdowns. Η Γαλλία εισέρχεται στο τρίτο της πανεθνικό lockdown, με τα σχολεία να κλείνουν για τρεις εβδομάδες προκειμένου να ανακοπεί το τρίτο κύμα κρουσμάτων της COVID-19.
Παρά το νέο αυτό κύμα, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που έχουν καταγράψει λόγω της πανδημίας χάρη στην ισχυρή μεταποιητική δραστηριότητα. Τα στοιχεία του Μαρτίου έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη κινήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τότε που καταρτίζεται η σχετική έρευνα για τη δραστηριότητα στη μεταποίηση. Η τιμή του πετρελαίου βρήκε στήριξη και στην ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, μετά την παρουσίαση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν του σχεδίου δαπανών 2,3 τρισεκατ. δολαρίων για επενδύσεις σε έργα όπως οδικά δίκτυα και γέφυρες παράλληλα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.