Οικονομία

Άνοδο εσόδων για τις επιχειρήσεις βλέπουν οι CFOs στην Ελλάδα


Αύξηση εσόδων για τις εταιρείες τους, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προβλέπει το 73% των CFOs στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η νέα Πανευρωπαϊκή Έρευνα της Deloitte με τη συμμετοχή 1.473 Οικονομικών Διευθυντών από 20 χώρες της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις υπόλοιπες χώρες φτάνει μόλις το 60%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των 19 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα.

Σε ότι αφορά την οικονομική προοπτική της εταιρείας τους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι CFOs στην Ελλάδα εμφανίζονται αισιόδοξοι κατά 38%, παρουσιάζοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 20 Ευρωπαϊκών χωρών και αρκετά μεγαλύτερο από το μέσο όρο στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο οποίος δεν ξεπέρασε το 24%.

Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα της οικονομίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με το 59% των CFOs στην Ελλάδα να δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έντονη εξωτερική χρηματοοικονομική αβεβαιότητα. Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος εμφανίζεται ακόμα μεγαλύτερος (63%), με τα υψηλότερα ποσοστά αβεβαιότητας να καταγράφονται στις περιπτώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (96%) και της Γερμανίας (91%).

Παράλληλα, σχετικά με τη διάθεση για επιχειρηματικό ρίσκο, το 31% των Οικονομικών Διευθυντών στην Ελλάδα δηλώνει θετικό σχετικά με τη χρονική συγκυρία για τη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το 20% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Για τις προθέσεις των εταιρειών για αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού το επόμενο διάστημα, το 30% των Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών, αναμένουν αύξηση του αριθμού των εργαζομένων μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το 32% των Ευρωπαίων, αλλά και μειωμένο σε σχέση με το 39% του προηγούμενου CFO Survey.

Ως οι τρεις σημαντικότεροι παράγοντες που εμπεριέχουν ρίσκο και αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναδεικνύονται η ανάπτυξη και οι οικονομικές προοπτικές, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι αυξανόμενες αλλαγές στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι Ευρωπαίοι CFOs αναγνωρίζουν τους 2 πρώτους ως σημαντικότατους κινδύνους, τονίζουν ωστόσο επιπλέον ως τρίτο, την έλλειψη εκπαιδευμένου και έμπειρου εργατικού δυναμικού και ταλέντου.

Αναφορικά με τη στρατηγική που προτίθενται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, στις 12 από τις 20 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι Οικονομικοί Διευθυντές δίνουν περισσότερο έμφαση στις επεκτατικές - αναπτυξιακές στρατηγικές για την εταιρεία τους και λιγότερο στις αμυντικές. Από πλευράς τους, οι CFOs των ελληνικών εταιρειών, εμφανίζουν την πρόθεση να επιχειρήσουν τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση της ρευστότητας και την ανάπτυξη στις υπάρχουσες αγορές ως τις κύριες στρατηγικές των εταιρειών τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Τέλος, για την πιθανότητα επερχόμενης περιόδου οικονομικής ύφεσης στη χώρα, το 72% των οικονομικών Διευθυντών στην Ελλάδα δεν θεωρεί πιθανό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Την ίδια στιγμή 57% των Ευρωπαίων CFOs εμφανίζεται αισιόδοξο για τη μη ύπαρξη μιας νέας περιόδου οικονομικής ύφεσης στη χώρα τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις