Πολιτική

Ανοδική αντίδραση τραπεζών στο ΧΑ


Μετά από μια εξαήμερη πτώση κατά περίπου 19%, το ελληνικό χρηματιστήριο αντιδρά σήμερα ανοδικά με τη βοήθεια βέβαια των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο ΓΔ κερδίζει 2,23% στις 464 μον., ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 3,3% στις 120,7 μον. και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM κερδίζει μόλις 0,39% στις 559,3 μον. Οι τράπεζες που ήταν οι αρνητικοί πρωταγωνιστές το προηγούμενο διάστημα, κερδίζουν σήμερα 7,7%. 

Η ανοδική αντίδραση του ΧΑ παρακολουθεί την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, για παράδειγμα ο CAC στις 4.085 μον. κερδίζει 2,2% και ο DAX στις 9.092 μον. κερδίζει 2,41%.

Να σημειωθεί ότι εδώ και μερικούς μήνες το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σχεδόν στο “χορό” των ξένων αγορπών συνήθως υπεραντιδρώντας, λόγω της ρηχότητας των συναλλαγών. Οι δείκτες προσδιορίζονται από τις διαθέσεις των ξένων funds τα οποία κάνουν τις περισσότερες συναλλαγές στο ΧΑ. Και καθώς τα ξένα funds αποφασίζουν με βάση την ειδησεογραφία που είναι αρνητική, τόσο διεθνώς όσο εγχωρίως, είναι αυτά που ρυθμίζουν την κίνηση της ελληνικής αγοράς.

Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων βρίσκονται οι τράπεζες διότι αυτές φαίνεται πως μπορούν να συγκεντρώσουν όλα τα πιθανά πλήγματα από τον ενεργειακό τομέα και άλλους κλάδους που μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα. Έτσι ο Stoxx Europe 600 Banks Index έχει χάσει περίπου 27% φέτος, ξεπερνώντας την πτώση του 15% που εμφανίζει ο ευρύτερος Stoxx 600. Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν από επισφαλή δάνεια προς τις εταιρείες ενέργειας είναι μεγάλος. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με απώλειες 27 δισ. δολαρίων από δάνεια που παρείχαν στον ενεργειακό κλάδο, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America. 

Το πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι υπολείπονται σε καταθέσεις, σε σχέση με τα δάνεια. Έτσι ουσιαστικά δεν μπορούν να δώσουν δάνεια κι αυτό συμπιέζει την κερδοφορία τους και ζημιώνει την οικονομία. Συγχρόνως, τα capital controls εμποδίζουν σημαντικά τους δανειολήπτες να αποπληρώνουν δάνεια.

Το άλλο μεγάλο θέμα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η μικρή υποστήριξη που έχει η κυβέρνηση, με μόλις 153 βουλευτές, η οποία μπορεί να χαθεί σε μια επόμενη "δοκιμασία" και έτσι η χώρα να οδηγηθεί σε πολιτική κρίση. Σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ότι οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου ενέχουν σημαντικούς κινδύνους και άρά πρέπει η αξιολόγηση να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 

Στα στατιστικά του ταμπλώ, τώρα, παρότι ο ΓΔ καταγράφει άνοδο, οι ανοδικές μετοχές είναι μόνο 38 ενώ οι καθοδικές είναι 49 ενώ 24 παραμένουν αμετάβλητες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει διάχυτη άνοδος αλλά υποστηρίζεται κυρίως από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ιδιαίτερα των τραπεζών. Ο συνολικός τζίρος είναι στα 35,5 εκατ. ευρώ εκ των οποιων τα 1,7 εκατ. ευρώ είναι πακέτα.

Η ανοδική αντίδαση δεν έχει να κάνει τόσο με τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα, όσο με το γεγονός ότι ο ΓΔ θεωρήθηκε ότι βρέθησε σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα (για την ώρα).

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης