Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε στο -0,4% (από -0,3%) το επιτόκιο καταθέσεων και στο μηδέν (από 0,05%) το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (διατραπεζικό επιτόκιο). Επίσης, η ΕΚΤ προχώρησε και σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού στο 0,25% από 0,30%. Θετικά αντέδρασαν τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο που βρέθηκε στο +2,4% όσο και τα ευρωπαϊκά, (π.χ. ο DAX στο +2,6% και ο CAC στο +3,4%). Ειδικότερα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δέχθηκε ισχυρή ώθηση, καθώς ο Γενικός Δείκτης διεύρυνε τα κέρδη από το 1% στo 2,4%.
Από την άλλη μεριά, καθώς ενισχύεται η ποσοτική χαλάρωση, το ευρώ αντέδρασε πτωτικά στο 1,0845 (-1,4%) - η πτωτική τάση του ευρώ καταγραφόταν ήδη από την αρχή της ημέρας.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ αύξησε το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ, και διεύρυνε την γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτή, εισάγοντας στη σχετική λίστα και ομόλογα επενδυτικής απόδοσης από άλλες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών.
Επίσης, η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα εισάγει από τον Ιούνιο 4 νέες σειρές εργαλείων παροχής ρευστότητας (TLTRΟ'S), με ωρίμανση τεσσάρων ετών.
Σημειώνεται ότι οι επενδυτές στην Ευρώπη ανέμεναν με ενδιαφέρον τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τους αναλυτές να προβλέπουν τα νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης εν μέσω αργής ανάπτυξης και πολύ χαμηλού πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.
Πάντως ο Ντράγκι κινήθηκε κάπως πέραν των προσδοκιών καθώς μείωσε στο μηδέν το βασικό επιτόκιο (διατραπεζικό) και το επιτόκιου δανεισμού (το επιτόκιο που δανείζονται οι τράπεζες από την ΕΚΤ). Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της παλιότερης δήλωσης του "οτιδήποτε χρειάζεται", με άλλα λόγια ο πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε πλήρη χρήση του "οπλοστασίου" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τέλος, ο Ντράγκι ο Ντράγκι υποβάθμιση τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι θα φτάσει στο 1,4% φέτος (1,7% η προηγούμενη εκτίμηση), στο 1,7% το 2017 και στο 1,8% για το 2018. Στο 0,1% θα είναι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη φέτος, στο 1,3% το 2017 και στο 1,6% για το 2018.
Τα αρνητικά επιτόκια
Ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι για να αποδώσουν καρπούς τα νέα νομισματικά μέτρα, πρέπει να συνεισφέρουν αποτελεσματικά και οι άλλα μέτρα, όπως τα δημοσιονομικά. «Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών» εξήγησε. Στη συνέχεια, ο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων μέτρων, αποσαφηνίζοντας ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα».
Πρόσθεσε δε, ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος αποπληθωρισμού. «Πρέπει να εμμείνουμε στην προσέγγιση του στόχου για πληθωρισμό 2% , δίχως αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» είπε τονίζοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη διεθνή οικονομία, είναι εύθραυστες ενώ οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις επιδρούν αρνητικά στις προοπτικές της Ευρωζώνης. .
Σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια, ο διοικητής της ΕΚΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η εμπειρία υποδεικνύει ότι έχουν θετικές επιπτώσεις.