Συνεχίζοντας την προεξόφληση θετικών εξελίξεων στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και σε επιχειρηματικό επίπεδο, το χρηματιστήριο παραμένει σε ανοδική τροχιά, αν και τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Ανάλογη εικόνα και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων, που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Κινητήρια δύναμη η αυξανόμενη εμπιστοσύνη και οι τοποθετήσεις διεθνών επενδυτών, που ποντάρουν στις μεσομακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής αγοράς, έχοντας πάρει σαφή «μηνύματα» από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, ο δημοσιονομικός κίνδυνος εκλείπει, οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποίηση, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν.
Το μήνυμα αυτό δόθηκε και με την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή του υψηλότοκου μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Θα επιβεβαιωθεί με την αναμενόμενη αναβάθμιση από την S&P στις 26 Απριλίου, την εφαρμογή των δύο σχεδίων δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων και τη νέα επιτυχή έξοδο της χώρας στις χρηματαγορές.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημειώνει σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ, υποχωρώντας κάτω από 3,27%.
Ανακάμπτουν οι επιχειρήσεις, φθηνές οι μετοχές
Τα ξένα χαρτοφυλάκια που κινούνται στο ΧΑ, εστιάζουν επίσης στα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2018, τα οποία δείχνουν ότι οι περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, αυξάνουν την κερδοφορία και μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις.
Για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων οι αποτιμήσεις στο ΧΑ είναι πλέον χαμηλές σε σχέση με τα προβλεπόμενα κέρδη – άρα οι μετοχές τους έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου και αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες.
Βασικός πόλος έλξης κεφαλαίων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας βελτιώνουν τις προοπτικές του κλάδου. Παράλληλα όμως συνεχίζεται το short selling από διαχειριστές που δεν έχουν πεισθεί για τη δυναμική του κλάδου – ή προσπαθούν να πάρουν ρεβάς για τις ζημίες που υπέστησαν το προηγούμενο τρίμηνο, πηγαίνοντας κόντρα στην τάση της αγοράς.
Μετοχές και δείκτες
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν οι ρευστοποιήσεις κερδών και to short selling μπορεί να ανακόψουν ή να επιβραδύνουν την ανοδική κίνηση, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν τη μεσοπρόθεσμη τάση.
Ο ΓΔ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με μία ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 775 μονάδων και με διαδοχικές ασθενέστερες στη συνέχεια. Αν υπερκερασθούν αυτές οι αντιστάσεις, η ανοδική κίνηση μπορεί να ολοκληρωθεί περί τις 860 μονάδες.
Προς το παρόν, ο Γενικός Δείκτης κινείται περί τις 772 μονάδες, με κέρδη περίπου 0,85%. Ο FTASE25 ενισχύεται κατά 0,95%. Αλμα +2% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης.
Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης προηγούνται η Eurobank και η Grivalia με +6% και +4,5% αντίστοιχα, Ακολουθούν ΟΛΠ +3%, Coca-Cola +1,8%, Φουρλής +1,3%, Εθνική και Alpha +1%, Ελλάκτωρ +0,8%, Aegean και Τιτάν +0,6%.
Στον αντίποδα ΔΕΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,2%, ΕΛΠΕ -0,6%, Τρ. Πειραιώς -0,3%.
Στα mid caps ξεχωρίζουν δύο μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Intralot +4,8%, Intracom +4%. Ακολουθούν Ικτίνος +3,3, MLS +2,8%.